I december 2020 rymde en 20-åring från rättspsyk, där han avtjänade ett straff för mord.

Mannen hann vara på rymmen ett bra tag och över två veckor senare stötte han på en 45-årig man vid en bankomat utanför Hemköp i Rissne. Där högg 20-åringen mannen med kniv flera gånger så illa att mannen dog.

Ny bedömning

Enligt en rättspsykiatriska undersökning, som gjordes efter att mannen greps, lider mannen av en allvarlig psykisk störning. Men nu rapporterar SVT att Rättsliga rådet gjort bedömningen att mannen inte alls lider av en sådan störning.

https://www.mitti.se/nyheter/rymde-fran-rattspsyk-nu-atalas-20-aringen-for-mordet/repudl!70jEsCvwSV6uk9puV2Wfsw/

Den åtalade mannen överklagade den rättspsykiska undersökningen till Rättsliga rådet som är är ett självständigt organ, knutet till Socialstyrelsen. Den nya bedömningen innebär att mannen skulle kunna dömas till fängelse.

20-åringens advokat säger till SVT att ett yttrande från Rättsliga rådet väger tungt och att han vill att hans klient döms till ett kortare fängelsestraff.

Åklagaren Maria Hävermark vill fortsatt att den åtalade döms till rättspsykiatrisk vård, men om det blir fängelse yrkar hon på 14 års fängelse.

Fler rån i Sundbyberg

Dom i fallet väntas komma 25 maj.

Åtalet omfattar även ett rån vid samma bankomat i Rissne veckan före mordet. Mannen åtalas dessutom för ett rånförsök vid en bankomat på Vasagatan i Sundbyberg den 4 januari 2021. Personen som drabbades i det fallet fick sårskador på buken och på handleden.

I förhör erkänner mannen att han huggit 45-åringen i Rissne, men att hans avsikt inte var att mörda honom. Han nekar till brott i de två andra rånfallen.