Minst fem platser bör reserveras för ackrediterade journalister på kommunstyrelsens möten. Det skriver Demokraterna i ett yrkande. Ärendet bordlades på KS senaste möte men ska upp igen den 4 februari.

– Göteborgs kommun behöver mer av öppenhet och transparens. För att stoppa misskötsel och slöseri. Vi hoppas att öppenhet till slut ska göra politiken mer konstruktiv och lösningsorienterad, säger Martin Wannholt (D), till tidningen Journalisten.

Som det är i dag får media en kort dragning av tjänstemän följt av en presskonferens efter kommunstyrelsens sammanträden. Demokraterna menar att dragningen ger ”begränsade förutsättningar för att kunna ställa adekvata frågeställningar”.

Partiets yrkande är ovanligt. Fouad Youcefi, ordförande för Föreningen grävande journalister, skriver på Twitter att det är första gången han ser ett sådant förslag.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) tycker att transparensen i kommunstyrelsen är bra som den är.

– Jag tycker det är ett dåligt förslag. Det är inget som efterfrågats av journalisterna. Vi har i dag en bra ordning där journalisterna får en ordentlig genomgång och möjlighet att ställa frågor, säger Axel Josefson.

Är inte mer transparens bra?

– Vi har inte några dragningar på KS i den bemärkelsen. Det är handlingarna som utgör underlag till beslut. Journalisterna har i stort sett samma möjlighet att läsa in sig. KS-mötena är beslutsmöten och inte diskussionsmöten. Vi har en knapp timme till detta. Ska vi lägga till debatt i de olika sakfrågorna kommer vi behöva längre tid. Det är inte säkert journalisterna vill sitta av de mötena. Det kan nog bli kontraproduktivt till och med, att vi får sämre täckning.

Tycker du vi har tillräcklig transparens generellt i Göteborgspolitiken?

– Jag tycker vi har en bra transparens på vad som händer i dag. Vi har gjort en del förändringar under Alliansens mandatperiod för att förbättra transparensen. Det har gjorts tillsammans med media för att underlätta deras krav, säger Axel Josefson.