Blå Parken, Väsbys nya stadspark intill Väsby Centrum, invigdes förra våren. Men denna storsatsning fick redan från början ett sorgebarn: Dagvattendammen.

Dagvattendammen i Blå parken håller inte tätt (mitti.se)

Två av de fem sektionerna i dagvattendammen började före öppningen av parken att läcka. Sektionen närmast de blå husen har därefter vid två tillfällen tömts på vatten och grus har sugits upp och flyttats innan man har försökt laga läckaget.

Men dammarna håller fortfarande inte tätt.

– Nu har vi undersökt dammen noggrannare och tillsammans med sakkunniga kommit fram till hur vi ska åtgärda de problem vi har. Bland annat måste tätskiktet förstärkas, säger Marie Kjellman, chef för byggprojektet Fyrklövern, där Blå parken ingår.

Hon berättar att konstruktionen blev fel när dammen byggdes. Nu ska detta åtgärdas.

– Bland annat har en ledning åkt isär.

Varför har det blivit så här?

– Sådant här händer ibland. Vi jobbar självklart för att det ska fungera från början, men ibland måste man åtgärda saker i efterhand. Det viktigaste är nu att vi får en konstruktion som håller över tid, säger Marie Kjellman.

Det finns de som tycker att ni borde ha pålat och gjutit dammarna helt i betong och att konstruktionen med gummiduk är "dumsnål". Kommentar?

– Vi har valt en typ av konstruktion som fungerar, sedan har det blivit försvagningar på vissa ställen. Nu gäller det att förstärka så att det fungerar. Vi har valt tätskikt med gummiduk, alternativet att gjuta en betongbassäng hade varit mycket dyrare, säger Marie Kjellman.

Vem betalar reparationerna?

– Det vet vi först när vi har frilagt och åtgärdat vad som hänt.

Marie Kjellman beklagar att delar av parken måste hållas stängd under reparationsarbetena, men säger att det är en säkerhetsfråga.

– Norra delen av dammen stängs av som en säkerhetsåtgärd, så att ingen skadar sig. Parkens grönytor är dock öppna under hela tiden.

Marie Kjellman kan i nuläget inte svara på när hela parken kan öppnas.

– Det är svårt att säga hur lång tid arbetena kommer ta. Det beror på hur det ser ut när vi frilägger tätskiktet. Vi arbetar för att kunna öppna dammen så snart som möjligt så att Väsbyborna får njuta fullt ut av parken.