Det har under en lång tid inte funnits någon riktig friidrottssatsning för barn och unga i Järva.
Det ville Spårvägens FK ändra på – och i somras initierades därför en sommarfriidrottsskola på Spånga IP, riktad just till barn från Järvaområdet.
– Det har varit en väldigt bra sommar. Vi hade inte den här tydligt registrerade formen där man måste skriva upp sig på en lista för att delta, utan vårt mål var att nå ut till barnen i Järva och få dem att faktiskt dyka upp, utan krav. Vi gick fram till folk på gatan, ordet spreds och så byggdes deltagarantalet upp, det var jätteroligt att se. Till slut hade vi många som kom ner av sig själva och var där i flera dagar, berättar Sara Wäsström, tränare och styrelsemedlem i Spårvägens FK.
Satsningen gjordes tillsammans med it-företaget Atea, som sponsrar det hela genom projektet Miniorlandslaget, allmännyttiga bostadsbolag och RF-Sisu.
Nu har Spårvägen och Atea skrivit på ytterligare ett tvåårigt kontrakt som möjliggör fortsatt verksamhet för de barn som vill hålla på med friidrott, helt gratis.
– Det har hela tiden varit oerhört viktigt att det inte bara blir ett nedslag, utan att det finns ett långsiktigt tänk. Det har vi från Spårvägens håll varit tydliga med från början, det är så vanligt att så kallade "goda krafter" kommer in i socioekonomiskt svagare områden och gör tillfälliga insatser, men sedan lämnar. Så vill inte vi jobba, tanken är så klart att vi ska vara kvar för alltid, säger Sara Wäsström.
Sara Wäsström, ledare och styrelsemedlem i Spårvägens FK.
Johanna Wallén
Startat på södra sidan
Sedan tidigare har Sara Wäsström tillsammans med andra ledare från klubben varit med och startat en friidrottssatsning för barn från Bredäng, Sätra, Vårberg och Norsborg – en grupp som nu vuxit sig till nästan hundra barn och unga.
– Det är en bra erfarenhet för att lyckas med satsningen i Järva. Det är tydligt att friidrotten ofta inte når sådana områden på samma sätt, samtidigt som den ändå ofta är närvarande i människors medvetande eftersom den finns i nästan alla länder och kulturer. För oss handlar det om att etablera och tillgängliggöra sporten för alla, oavsett var man bor. Det finns ett intresse, men det måste finnas förutsättningar, och det kan vi bidra med.
Alla kan delta
Till att börja med kommer gruppen ses en gång i veckan. De kommer åka på tävlingar och börja träna inomhus när det blir kallare. Först och främst riktar de sig till barn födda 2010–2014, men det är inte så noga. Barn från Spånga och andra närområden är också välkomna.
– Åldern spelar mindre roll, det är viktigare att man faktiskt kommer och tränar. Idrotten skapar så många möjligheter: den gör dig friskare, ger ett sammanhang och öppnar dörrar. Man blir en del av föreningslivet. Några av de som kommer vara tränare i gruppen kom till Sverige som flyktingar för några år sedan, och började träna med oss i Spårvägen, på södra sidan. Nu är de alltså redo att bli tränare själva, det är så stort.
Alla, oavsett utgångsläge, kan delta.
– Friidrott är en fantastisk sport som hjälper dig i din fysik oavsett vad du är intresserad av. Du får kontroll på kroppen och kan utöva flera olika grenar. Du behöver inte se ut på ett visst sätt. Det är även en jämlik sport, det finns lika många superstjärnor bland kvinnor som män. Nästa Usain Bolt eller Carolina Klüft kan definitivt finnas i Järva.