Första mötet. Signe Grassman en av initiativtagarna pratar med de andra i arbetsgruppen som vill stoppa byggplanen. Foto: Privat

De vill stoppa bygget vid Sätraskogen

Upp till 1 200 nya bostäder kan byggas i området runt Ålgrytevägen. Det oroar Nätverket för Sätraskogens Naturreservat som nu bildat en aktionsgrupp för att stoppa bygget. "Det finns mycket bättre ställen att bygga på", säger Elisabeth Ineheim från gruppen.

  • Publicerad 06:30, 19 okt 2021

Vi vill inte att man naggar skogen i kanten.

Som Mitt i Skärholmen tidigare berättat planerar Stockholm stad att bygga mellan 700 och 1 200 nya lägenheter på den mark som frigörs när kraftledningen i Bredäng grävs ner. Området ligger väster om Bredängs centrum och sträcker sig längs delar av Ålgrytevägen och Stora Sällskapets väg, gränsar både till tunnelbanan, Sätraskogens naturreservat, Bredängs camping och Bredängs minigolf.

"En mur mot skogen"

Det oroar Nätverket för Sätraskogens Naturreservat som redan 2003 lyckades stoppa byggplaner i området och uppvaktade politiker för att förmå dem att göra området till ett naturreservat. När de fick höra talas om byggplanerna bildade de en arbetsgrupp med syftet att stoppa byggplanerna.

– Vi är inte emot att man bygger men det finns mycket bättre ställen att bygga på. Vi vill inte att man naggar skogen i kanten och bygger en mur upp mot skogen, säger Elisabeth Ineheim som startat arbetsgruppen tillsammans med Signe Grassman och Cecilia Jackson.

Hoppas få gehör av politiker

Förra helgen vallade de runt miljöpartisterna Sara Grolander från stadsdelsnämnden och Cecilia Obermüller från stadsbyggnadsnämnden i området för att få gehör för sin sak.

– Vi vill visa dem hur det ser ut i verkligheten här, det är skillnad att sitta inne på kontoret och titta på Google maps. Vi kommer att bjuda hit politiker från alla partier, säger Elisabeth Ineheim.

Det behövs ju bostäder, var ska man bygga istället?

– Trekantstomten vid Stora sällskapets väg är bra, man kan även bygga längs med tunnelbanan vid Stora sällskapets väg.

Arbetsgruppen har haft ett möte, nästa blir den 17 oktober. De hoppas även att det skapas nya grupper i Skärholmen, Sätra och Vårberg.

– Vi har sett att det naggas i kanten av skogen i exempelvis Skärholmsdalen och hoppas att människor där också engagerar sig. Vill sprida protesten till fler stadsdelar, säger Elisabeth Ineheim.

Det är planen för Ålgrytevägen

Ett nytt område med 700–1 200 nya bostäder.

En blanding av hyresrätter och bostadsrätter.

Förskola och parker.

Området som ligger väster om Bredängs centrum och sträcker sig längs delar av Ålgrytevägen och Stora Sällskapets väg, gränsar både till tunnelbanan, Sätraskogen naturreservat, Bredängs camping och Bredängs minigolf.

Visa merVisa mindre