De vill sätta stopp för äldrebedragarna
Samarbete. Pia Lindman från Kungsholmens stadsdelsförvaltning och kommunpolisen Ola Åkesson som samarbetar för att minska bedrägerierna mot äldre.
Foto: Olle Anrell
20221107160800
20221124133358
Bedrägerierna mot äldre har exploderat på Kungsholmen
och övriga delar av norra innerstan. Polisen och staden har intensifierat samarbetet för att stoppa bedragarna som lurar äldre på enorma summor.
”Hej mamma, min telefon är på lagning så jag har detta tillfälliga nummer så länge”.
Med det sms:et börjar ett av 717 anmälda bedrägerier och bedrägeriförsök mot äldre i Norrmalms lokalpolisområde (Vasastan, Östermalm, Kungsholmen och Lidingö) under 2022.
– Bedragarna har hittat ett sätt att tjäna pengar där de oftast inte behöver besöka de äldre, säger Ola Åkesson, kommunpolis på Norrmalm.
Sms-konversationen mellan ”dottern” och mamman fortsätter och handlar om väder och vind.
Men det är inte dottern som skriver utan en bedragare vars mål är att förmå den äldre kvinnan att föra över pengar via Swish eller med hjälp av bank-id.
Bedrägerierna mot äldre har ökat i hela landet. Ökningen i norra innerstan och Lidingö har hittills varit brutal under 2022. De har gått upp med 257 procent.
En misstänkt greps
Från 201 anmälningar till 717 stycken. Men det verkliga talet lär vara högre.
– Jag tror det är jättehögt mörkertal. I alla fall när det gäller bedrägeriförsök, säger Ola Åkesson.
Ibland slutar bedrägerierna med ett fysiskt möte, men oftast handlar det om ett telefonsamtal där man på olika sätt lurar äldre att föra över pengar.
Ett bedrägeri på Kungsholmen slutade förra veckan med att polisen kunde gripa en misstänkt person.
En äldre kvinnan blev då uppringd av en bedragare som påstod att kvinnan var utsatt för ett brott där någon beställt varor i hennes namn.
Därför skulle personal från kvinnans bank komma förbi och installera ett larm i hennes hem och samtidigt ta hand om hennes värdesaker.
”Larminstallatör” greps
Men mellan samtalen fick den kvinnan kontakt med sin dotter som genast förstod att det rörde sig om ett bedrägeri och ringde polisen.
– När vi var där kom en man som skulle installera ett larm och skydda kvinnans värdesaker. Honom kunde vi gripa, säger Ola Åkesson som betonar vikten av att ringa polisen vid pågående bedrägeri.
Vilka som ligger bakom bedrägerierna är inte helt lätt att säga, det kan vara organiserat på olika sätt. Polis och åklagare har tidigare kopplat dem till kriminella nätverk runt om i Stockholm.
– Vissa av bedragarna kanske tjänar mer pengar på det här än på narkotika, säger Ola Åkesson.
Tar hjälp
I vissa fall har äldre blivit av med 500 000–700 000 kronor.
– Många har kanske inte den bästa ekonomin och så blir de lurade på sina livsbesparingar.
Norrmalmspolisen tar nu hjälp av staden på ett nytt sätt för att försöka bromsa utvecklingen.
Under vecka 42–43 har cirka 2 500 äldre fått brottsförebyggande information om bedrägerier.
Både kommunal och privat hemtjänst har deltagit i samarbetet. På Kungsholmen har äldre på servicehusen i stadsdelen också fått informationen.
Pia Lindman är verksamhetscontroller för äldreomsorgen på Kungsholmens stadsdelsförvaltning. Hon berättar att förvaltningen känner till problematiken och att man har samverkat med polisen på olika sätt sedan tidigare.
– Det här är ett bra sätt att nå ut på, säger hon.
– Det handlar om trygghet för de äldre och vi har ett uppdrag att samverka. Kan vi göra det på olika sätt kan vi nå fler.
Ola Åkesson är inne på samma spår. Alla måste hjälpas åt och påminna om bedrägerierna i olika kanaler.
– Det är superviktigt att vi hittar samarbeten och hjälps åt att sprida info för att förebygga fler brott. Förhoppningsvis kan vi få statistiken att gå nedåt.
Olle Anrell
Extrem ökning av bedrägerier mot äldre
Alla typer av bedrägeribrott, som skett mot målsägande 65 år eller äldre i hela lokalpolisområde Norrmalm (Vasastan, Östermalm, Kungsholmen och Lidingö) vecka 1–42:
År Antal anmälningar
2021: 201
2022: 717
Polisanmälda bedrägeribrott mot åldring Kungsholmens stadsdelsområde:
2021: 44
2022: 144
Polisanmälda bedrägeribrott mot åldring Östermalm stadsdelsområde:
2021: 52
2022: 229
Polisanmälda bedrägeribrott mot åldring Lidingö stad:
2021: 39
2022: 166
Polisanmälda bedrägeribrott mot åldring Norrmalms stadsdelsområde (Vasastan och Norrmalm)
2021: 66
2022: 178
Källa: Polisen
Så skyddar du dig mot bedrägerier
* Lämna aldrig ut personlig information över telefon eller till någon som kommer hem till dig. Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Ingen seriös aktör som skulle be dig om detta via telefon eller hembesök.
* Lägg på luren om en obekant person ringer och du blir osäker. Det gäller oavsett om personnen utger sig för att vara en vän, en släkting, banken, ett företag eller polisen.
* Släpp aldrig in en okänd person i ditt hem. Stäng dörren om du känner oro.
* Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Det går att hitta information om ett brottsoffer på nätet eller på andra sätt för att vilseleda denne.
* Ring en anhörig om du känner dig osäker.
* Vid pågående brott ring 112. Om det inte är ett pågående brott ska du ringa 114 114.
Källa: Polisen
Vanliga modus i Stockholm
Bedragarna ändrar ofta modus, men dessa har varit aktuella senaste tiden:
”Anhörigbedrägeri” dotter/son:
Ett SMS eller meddelande skickas till brottsoffret där bedragaren uppger sig vara offrets dotter eller son. Man uppger att man bytt telefonnummer eller lånar en telefon av olika skäl.Med anledning att de inte har sin egen mobil med mobilt bank-id kan de inte betala en räkning/ är i akut behov av pengar. De ber sin mamma/pappa swisha pengar. En del fullbordade brott och många försök har skett. Ofta handlar det om att swisha 10 000–30 000 kronor.
”Smishing” (eller vishing med sms/mail):
Bedragarna fiskar efter personliga uppgifter eller vill komma åt målsäganden internetbank med mera.Sms eller mejl kommer från ”banken” där det står att konto spärrats eller att bank-id förbrukats. Det kommer också med en bifogad länk som brottsoffret uppmanas att klicka på och följa instruktioner som ofta innebär att legitimera sig med bank-id.Alternativt ombeds de äldre ringa upp ”bank/säkerhetsavdelning” för att få hjälp med nytt bank-Id
Modus som återkommer:
”Inkasso, Elgiganten, Media Markt” och andra elektronikföretag: Gamla men fortfarande aktuella modus som ofta kommer i kluster är att brotssoffret blir uppringd av bedragaren som presenterar sig som inkasso/kredit/säkerhetsföretag och frågar om det är riktigt att den äldre har köpt tre mobiltelefoner eller andra varor. Det stämmer ju naturligtvis inte men bedragaren förklarar att transaktionen måste stoppas omedelbart och erbjuder hjälp genom att koppla till bank/bankens säkerhetsavdelning.Gärningsmannens mål är att lura målsäganden att öppna sin internetbank eller använda sitt bank-id för att själv kunna föra över pengar. Kan också vara så att gärningsmannen lurar målsägande att swisha pengar.
Köpa klockor eller guld: Bedragaren förmår den äldre att tro att hen ska bli utsatt för rån i hemmet och därför bör gå och köpa klockor eller guld. En ”polis” ska sedan möte den äldre och ta hand om värdesakerna.
Källa: Polisen
Bra länkar för äldre och anhöriga
https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/aldre-och-funktionsnedsatta/forsok-inte-lura-mig/
https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/aldre-och-funktionsnedsatta/prata-med-nara-och-kara-om-bedragerier/
Vissa tjänar mer pengar på det här än narkotika