”Hej mamma, min telefon är på lagning så jag har detta tillfälliga nummer så länge”.

Med det sms:et börjar ett av 717 anmälda bedrägerier och bedrägeriförsök mot äldre i Norrmalms lokalpolis­område (Vasastan, Östermalm, Kungsholmen och Lidingö) under 2022.

– Bedragarna har hittat ett sätt att tjäna pengar där de oftast inte behöver besöka de äldre, säger Ola Åkesson, kommunpolis på Norrmalm.

Sms-konversationen mellan ”dottern” och mamman fortsätter och handlar om väder och vind.

Men det är inte dottern som skriver utan en bedragare vars mål är att förmå den äldre kvinnan att föra över pengar via Swish eller med hjälp av bank-id.

Bedrägerierna mot äldre har ökat i hela landet. Ökningen i norra innerstan och Lidingö har hittills varit brutal under 2022. De har gått upp med 257 procent.

En misstänkt greps

Från 201 anmälningar till 717 stycken. Men det verkliga talet lär vara högre.

– Jag tror det är jättehögt mörkertal. I alla fall när det gäller bedrägeriförsök, säger Ola Åkesson.

Ibland slutar bedrägerierna med ett fysiskt möte, men oftast handlar det om ett telefonsamtal där man på olika sätt lurar äldre att föra över pengar.

Ett bedrägeri på Kungsholmen slutade förra veckan med att polisen kunde gripa en misstänkt person.

En äldre kvinnan blev då uppringd av en bedragare som påstod att kvinnan var utsatt för ett brott där någon beställt varor i hennes namn.

Därför skulle personal från kvinnans bank komma förbi och installera ett larm i hennes hem och samtidigt ta hand om hennes värdesaker.

”Larminstallatör” greps

Men mellan samtalen fick den kvinnan kontakt med sin dotter som genast förstod att det rörde sig om ett bedrägeri och ringde polisen.

– När vi var där kom en man som skulle installera ett larm och skydda kvinnans värdesaker. Honom kunde vi gripa, säger Ola Åkesson som betonar vikten av att ringa polisen vid pågående bedrägeri.

Vilka som ligger bakom bedrägerierna är inte helt lätt att säga, det kan vara organiserat på olika sätt. Polis och åklagare har tidigare kopplat dem till kriminella nätverk runt om i Stockholm.

– Vissa av bedragarna kanske tjänar mer pengar på det här än på narkotika, säger Ola Åkesson.

Tar hjälp

I vissa fall har äldre blivit av med 500 000–700 000 kronor.

– Många har kanske inte den bästa ekonomin och så blir de lurade på sina livsbesparingar.

Norrmalmspolisen tar nu hjälp av staden på ett nytt sätt för att försöka bromsa utvecklingen.

Under vecka 42–43 har cirka 2 500 äldre fått brottsförebyggande information om bedrägerier. 

Både kommunal och privat hemtjänst har deltagit i samarbetet. På Kungsholmen har äldre på servicehusen i stadsdelen också fått informationen.

Pia Lindman är verksamhetscontroller för äldreomsorgen på Kungsholmens stadsdelsförvaltning. Hon berättar att förvaltningen känner till problematiken och att man har samverkat med polisen på olika sätt sedan tidigare.

– Det här är ett bra sätt att nå ut på, säger hon.

– Det handlar om trygghet för de äldre och vi har ett uppdrag att samverka. Kan vi göra det på olika sätt kan vi nå fler.

Ola Åkesson är inne på samma spår. Alla måste hjälpas åt och påminna om bedrägerierna i olika kanaler.

– Det är superviktigt att vi hittar samarbeten och hjälps åt att sprida info för att förebygga fler brott. Förhoppningsvis kan vi få statistiken att gå nedåt.