Den som besöker Aspuddsparken behöver inte vänta länge innan den första hunden dyker upp. Mängder av mattar och hussar rastar sina husdjur här – och håller dem lydigt i koppel.

Men många skulle vilja att hundarna fick springa fritt och saknar en hundrastgård i området.

– Det finns visserligen en i Vinterviken, men det är långt att gå dit om man har en liten hund. Det känns dessutom otryggt att gå dit på kvällarna, säger Ellinor Isfors, matte till blandrashunden Grodan.

Startade Facebookgrupp

Hon startade nyligen Facebookgruppen "Vi som vill ha en rastgård för små hundar i Aspudden". Hittills har drygt 50 hundägare anmält sig och flera av dem dyker upp i Aspuddsparken när Mitt i kommer dit.

En av dem är Christina Schollin-Borg, matte till den dansksvenska gårdshunden Rufus.

– I hundrastgården i Vinterviken är det väldigt många stora hundar. Det gör att det är svårt att vara där med en liten hund. Det kan räcka med att en lek blir lite våldsam för att den lilla hunden ska bli skadad eller rädd, säger hon.

Hon och de andra hundägarna som Mitt i träffar tänker sig därför en hundrastgård för små hundar eller en rastgård i två delar – en för större och en för mindre.

Gärna i Aspuddsparken

Startskottet för Facebookgruppen var en konkret händelse – rivningen av en förskolepaviljong vid Aspuddens IP. Den inhägnade, platta ytan såg perfekt ut för en hundrastgård tyckte Ellinor Isfors.

Frågan är dock om det går att få till en hundrastgård där eftersom idrottsförvaltningen förfogar över marken.

– Men den behöver ju inte ligga där. Det finns ju andra ytor i Aspudden som kan passa. Aspuddsparken vore bra, säger Ellinor Isfors, som tycker att hundrastgården för småhundar på Nytorget vore en tänkbar modell.

Medborgarförslag rätt väg

Vid Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning säger Linda Palo, avdelningschef för Samhällsplanering och intern service, att man tittar på möjligheten att skapa hundrastgårdar när man får in medborgarförslag om sådana.

– Kommer det in ett förslag från Aspudden utreder vi om det går. Generellt är det lämpligt med en hundrastgård per stadsdel, men det måste förstås finnas ett utrymme att använda, säger hon.

Hon påminner också om att slänten från Aspudden ner mot Vinterviken är ett hundrastområde. Ett sådant är (till skillnad från en hundrastgård) inte inhägnat men hundar får vara lösa där ändå, förutsatt att ägaren håller noga uppsikt.

En hund blev fem

Gänget i Aspuddsparken har märkt att många skaffat hundar under coronapandemin och menar att det ökar behovet av en hundrastgård på nära håll.

– I vår bostadsrättsförening fanns en hund före pandemin. Nu finns det fem. Och jag ser många fler hundar när jag är ute. En hundrastgård skulle bygga en granngemenskap, säger Ellinor Isfors.