De vandrar för ett tryggare Enköping

Upplevs Enköping som tryggare om vuxna vandrar stadens gator och torg kvällstid på helgerna? Länsförsäkringar i Enköping, som nu startat projektet "Trygghetsvandrare", hoppas det.

  • Publicerad 01:15, 17 jul 2022

Nu vill vi utmana andra företag att göra detsamma.

Flera uppmärksammade rån och överfall på olika platser i Enköping förra året fick Enköpingsbon Petter Eriksson att reagera kraftigt.

– Jag blev förbannad rent ut sagt. Man måste exempelvis kunna ta sig till och från träningen utan att behöva vara rädd för att bli rånad, säger Petter Eriksson, som arbetar som kontorschef på Länsförsäkringar i Enköping.

Vandra för trygghet

Eriksson som har ett förflutet inom föreningslivet i Enköping, inte minst i ESK Hockey, bestämde sig för att göra något. Han kom på idén att låta lokala idrottsföreningar trygghetsvandra.

I gengäld skulle Länsförsäkringar betala ut en ersättning.

– Vi vill ju att föreningarna ska göra det här för att de verkligen vill och för att de vill göra det tryggare för deras barn och ungdomar att vistas ute kvällstid, berättar Petter Eriksson, som under våren bjöd in representanter från ESK Hockey, Fanna BK, Enköpings Handbollsförening, kommunen och polisen till ett uppstartsmöte i Åsenstugan.

De enades om att göra slag i saken.

Skolavslutningen

Under skolavslutningskvällen, den 10 juni, blev idén verklighet. Då drog sex vuxna från ESK Hockey på sig gula västar och gick ut i Enköpingskvällen för att vandra, prata med ungdomar och hålla lite koll.

– Jag reagerade över hur pass lite ungdomar det var ute. Vi trodde det skulle vara fler som hängde i exempelvis Skolparken eller Klosterparken, säger Karin Larsson, som var med och trygghetsvandrade under skolavslutningshelgen.

Vandringen var ingen engångsföreteelse.

Utmanar andra företag

Trygghetsvandringarna arrangeras under de flesta helgdagarna fram till och med i höst. Totalt ett trettiotal tillfällen. Därefter ska projektet utvärderas.

– Om det här fungerar bra så ser jag framför mig hur vi bjuder in fler föreningar och samtidigt utmanar andra företag att vara med och stötta det här, säger Petter Eriksson, som även själv kommer att ta på sig en gul väst innan hösten och trygghetsvandra tillsammans med andra kollegor från försäkringsbolaget.

Så går trygghetsvandringarna till:

Varje förening ställer upp med sex personer per pass.

De delar sedan upp sig i två grupper om tre personer.

Sedan ger de sig ut under kvällstid och vandrar runt i fyra till fem timmar.

Rutten för vandringarna är till viss del förutbestämda innan varje pass. Ofta är de förlagda till vissa platser där det vanligtvis samlas ungdomar kvällstid – till exempel pendlarparkeringen, Fanna IP och konstgräsplanen på Korsängen och i delar av Hamnen.

Visa merVisa mindre

Fyller livet med upplevelser

Nyheter Kristina Eriksson står överst på Kristdemokraternas valsedlar. – För mig är det viktigt att alla människor får fatta beslut om sina egna liv, säger hon.måndag 8/8 14:19

Flås på åsen – i tre timmar

Nyheter Enköpingsbon Magnus Westerlund bjuder in till löparfest på Gröngarnsåsen. Reglerna är enkla. Spring så många varv du mäktar med på tre timmar.måndag 8/8 8:41