När två förskolor på ön skulle boka teatersällskapet ”Bland drakar och dragqueens” var det några föräldrar som tyckte att det var en dålig idé.

Projektet – med syftet att lära barn att läsa – pausades för diskussioner mellan politiker och tjänstemän. Det landade i att det blir valfritt att träffa teatersällskapet med dragqueens, vilket Mitt i rapporterat om.

I stället för att teatersällskapet besöker förskolorna flyttas föreställningen till Stadshuset och är öppen för alla barn på Lidingö som vill gå dit med sina föräldrar.

Beslutet fick stor uppmärksamhet i media och i diskussionsforum på nätet.

– Vi föräldrar på Lidingö har även hyllats av högerextrema grupper – för något vi inte har gjort, säger föräldern Emelie Bothén.

– Det här spär på fördomarna om Lidingö och skadar vårt rykte.

Björtas kollega Inga Tvivel läser sagor för barn på Stadsbiblioteket Stockholm.

Björtas kollega Inga Tvivel läser sagor för barn på Stadsbiblioteket Stockholm.

Miguel Angel Regalado

En handfull

18 föräldrar har signerat ett mejl till Mitt i där de skriver att försvinnande få varit negativa till projektet.

– Det rör sig om en handfull bland gissningsvis uppåt 300 föräldrar, säger föräldern Johanna Lindqvist.

I mejlet skriver vårdnadshavarna att enskilda politiker har ingripit när det naturliga hade varit att låta majoriteten på förskolorna fatta beslut.

Christer Mohlin (M) ordförande i utbildningsnämnden, menar att beslutet beror på att politiker blivit kontaktade av vårdnadshavare. Han bekräftar att det handlar om ett fåtal.

– Det var en handfull som jag vet om – inte fler än tio personer. Något fler hörde av sig för att säga att de var positiva till projektet, säger han.

– Men för mig är det oviktigt om det är fem eller femton. Om en person i en grupp känner sig otrygg kan vi inte strunta i det. I tidningarnas kommentarsfält framgår också att detta är polariserande. Men vi löser otrygghet genom valfrihet.

Petter Wallenberg, grundare och regissör för teatersällskapet, menar att föreställningen alltid är frivillig. Han tycker att det är märkligt att kalla en av Sveriges största teatergrupper polariserande.

– Det som däremot är verkligt polariserande är när lokalpolitiker inte respekterar den demokratiska principen om armlängds avstånd, säger han.

– Men trots det som hänt ser vi fram emot att komma till Lidingö. Efter medierapporteringen har vi blivit kontaktade av ännu fler föräldrar, inte bara från de berörda förskolorna, utan på hela Lidingö. Nu vill jättemånga komma till föreställningen. 

Emelie Bothén och Johanna Lindqvist

Emelie Bothén och Johanna Lindqvist

Pekka Pääkkö

Normen

Johanna Lindqvist tycker att konflikten är ett kvitto på att projektet behövs på Lidingö.

– Att något som skulle vara glitter och läsglädje har blivit en politisk fråga är ett tecken på att det behövs just här.

– Förutom att det är så himla roligt med färger, sagor och läslust så tycker jag att det är ett otroligt viktigt projekt. Särskilt på Lidingö där det är mindre vanligt att något sticker ut från normen, säger Malin Nerby.

Mitt i har sökt vårdnadshavare med motsatt åsikt. Ett argument i kommentarsfälten på sociala medier är att barnen är för unga för att introduceras till frågor könsidentitet.

Emelie Bothén håller inte med om det.

– Vi vet ju statistiskt att i varje klass finns ett antal ­hbtqi-personer. Tänk vad fantastiskt för dessa individer att redan i förskolan ha fått möta före­bilder som förmedlat att du är bra som du är.

Mitt i har sökt förskolornas rektor.