KI-forskarna Martin Hällberg och Hrishikesh Das använder ett hypermodernt kryoelektronmikroskop för att studera antikroppar. Foto: Genis Valentine Gese

De tillverkar antikroppar mot corona-viruset

Den som blir sjuk i covid-19 har förhoppningsvis ett immunsystem som tillverkar antikroppar mot det inkräktande viruset. Om inte, kan antikroppar tillverkade i labb, vara ett botemedel.

  • Publicerad 05:08, 17 nov 2020

Det tar bara två veckor att få fram bra nano-antikroppar.

När man blir sjuk i covid-19 går kroppen i försvar mot det främmande viruset genom att bilda antikroppar.

Men antikroppar kan också framställas på konstgjord väg.

Forskare vid Karolinska institutet har tillsammans med forskningsinstitutet EMBL i Hamburg undersökt hundratals syntetiska antikroppar och lyckats identifiera en som är fena på att hindra det nya coronaviruset från att infektera mänskliga celler.

– Vi har lyckats generera syntetiska nano-antikroppar som inte bara är små utan också extremt stabila och relativt enkla och billiga att producera, säger Martin Hällberg, forskare och gruppledare vid institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Karolinska institutet.

Spikproteiner hakar fast

Bilder på viruset SARS-CoV-2 visar en rund boll med små "spikar". Det är spikproteiner som hjälper viruset att infektera friska celler hos den som blivit smittad.

Spikproteinet hakar i ytproteinet på mänskliga celler och sedan smälter viruset ihop med värdcellen och förökar sig.

Immunitet i Stockholms skolor ska testas

Blockar infektionen

Men om antikroppar kan hindra spikproteinerna från att binda till värdcellen så blockeras SARS-CoV-2-infektionen.

Fragment av sådana antikroppar, så kallade nano-antikroppar, förekommer naturligt i kameldjur. Varför just hos dem är det ingen som riktigt vet, enligt Hällberg. De finns i hajar också, berättar han.

Odlas i labb

Men det förstås är betydligt mer hanterligt att framställa antikropparna i ett laboratorium.

De odlas fram i E. colibakterier, som "matas" med dna för det protein man vill framställa, och så sätter bakterierna igång och förökar sig.

– Det går till på samma sätt när syntetiskt insulin framställs, säger han.

Inget patent ännu

Martin Hällberg och hans kollegor släpper nu sin studie fritt för läkemedelsföretag och andra att använda sig av. De som sedan utvecklar ett läkemedel och gör kliniska studier skulle i teorin kunna ha det klart om ett halvår.

Och syntetiska antikroppar har redan testats, men då av samma typ som finns i människa. Det var det som injicerades i Donald Trump när han drabbades av covid-19.

Hemtesterna för corona slut – igen

Inte på fickan

Nano-antikroppar skulle också kunna ges med inhalator eller nässprej. De tål att transporteras i rumstemperatur, men det kommer dock inte att vara något som man kan ha i fickan för att skydda sig mot covid-19.

– Nej, det kan snarare i första hand användas på patienter som inte svarar på vaccin mot covid-19, till exempel om de är immunnedsatta av olika anledningar, säger Martin Hällberg.

Bot för framtiden

Studien visar också hur man snabbt kan ta fram antikroppar vid framtida pandemier.

– Det tar bara två veckor att få fram bra syntetiska nano-antikroppar, säger han.

Vaccin nästa år

Vaccin, där kroppens eget immunsystem aktiveras och producerar antikroppar, tar normalt flera år att forska fram och testa.

Nu ser det ut som att vaccin tagits fram i rekordfart och kan börja användas nästa år.