Äppelmust. Adam Eckerberg (t vänster), Vilmer Vesterberg, Viktor Nybohm, Markus Amsberg och Martin Lund (som inte syns i bild), har startat ett UF-företag där de plockar äpplen och som sedan ska bli äppelmust. Foto: Madelene Hergils

De tar vara på äpplen från Täbys trädgårdar

Kompisarna Adam, Viktor, Vilmer, Markus och Martin har tröttnat på att se stora mängder äpplen gå till spillo i Täbys villaträdgårdar. Nu har de startat ett UF-företag där de tar vara på äpplena och gör must.

  • Publicerad 12:00, 20 okt 2021

Det är så mycket äpplen som går till spillo

När ekonomieleverna från Täby Enskilda Gymnasium började spåna idéer till sitt UF-företag kom de snabbt fram till att de inte ville köpa in färdiga produkter, packa om och sälja. Nej i stället ville de göra något eget och tankarna gick snabbt till de överfulla äppelträden i villaträdgårdarna runtom i kommunen.

– Det är så mycket äpplen som går till spillo. Vi läste att det endast är ett av tjugo äpplen som faktiskt kommer till användning, säger Adam Eckerberg, en av företagets fem grundare.

Högt. Stegen används flitigt för att nå äpplena längst upp i träden. Foto: Madelene Hergils

"Kompletterar varandra bra"

Nu har killarna startat ett företag, Norrortsmust UF, som erbjuder äppelplock hos privatpersoner. Frukten skickas sedan till ett lokalt musteri och tanken är sedan att sälja must på marknader lagom till jul.

– Förutom att plocka de äpplen vi behöver till musten, tar vi även bort de dåliga äpplena och lämnar det snyggt efter oss, säger Vilmer Vesterlund.

Företaget består av fem killkompisar från Täby, Vallentuna och Stockholm. De läser sista året på ekonomiprogrammet vid Täby Enskilda Gymnasium. Killarna uppger de tidigare blivit varnade av lärarna från att bilda företag med sina kompisar, men enligt dem själva har arbetet hittills rullat på bra.

– Vi har personligheter som kompletterar varandra bra, säger Markus Amsberg.

För att marknadsföra sitt företag och hitta trädgårdar har de gjort inlägg på sociala medier. Responsen därifrån har varit god.

– Det är flera som hört av sig efter vårt inlägg och erbjuder oss att plocka i deras trädgårdar och de vi redan plockat hos har varit nöjda, säger Adam Eckerberg.

Mål att plocka 500 kilo

Killarnas plan är att plocka så mycket äpplen som möjligt innan äppelsäsongen är över. Målet är att plocka ungefär 500 kilo. Det skulle då skulle resultera i minst 250 liter must.

– Hittills har vi plockat drygt 80 kilo på tre dagar, men vi har precis börjat, säger Adam Eckerberg.

När äpplena är plockade skickas de till det lokala musteriet och sedan tappas upp en liters glasflaskor. Därefter återstår det att genomföra prisundersökningar för att kunna sätta ett lämpligt pris på musten.

– Vi tänker att vår must kan bli en bra present eller julklapp, säger Viktor Nybohm.

Hoppfull. Företagets VD, Viktor Nybohm hoppas att de hinner plocka så mycket äpplen som möjligt innan äppelsäsongen är över. Foto: Madelene Hergils

Vad är ett UF-företag?

Ung företagsamhet (UF) är en gymnasiekurs. Under ett läsår startar, driver och avvecklar eleverna ett UF-företag med stöd från lärare och rådgivare från näringslivet. UF-företag kan även kallas övningsföretag.

Källa: Skatteverket