Långt upp på Ryttargatan i Smedby hittar vi lite otippat en bit av Italien. I gamla Smedby pizzeria och pub huserar sedan några veckor tillbaka en ny restaurang.

– Vi har fått ett fantastiskt mottagande. Folk är så glada, de ville ha förändring, berättar Mubarik Naveed.

Tillsammans med sin fru Shabana Mubarik och sönerna Shazbnan och Shazam driver de La Famiglia.

– Det är vi i familjen som jobbar här, så namnet passar bra, säger han och skrattar.

Såg lokalen

Det var när Mubarik, som tidigare drivit restaurang i Solna, åkte runt i Väsby som tanken slog honom.

– Jag såg lokalen och tänkte att det här området behöver en bra pizzeria, säger Mubarik.

Den slitna inredningen byttes ut, alla soffor och bord byttes ut och lokalen har ljusats upp

– Det var väldigt mörkt här innan, säger Shabana och pekar ut över lokalen.

Uteverandan är helt nybyggd och pryds av italienska, svenska – och finska flaggor.

– Det bor många finnar i Smedby och de ville också ha en flagga. Självklart fick de det, säger Mubarik Naveed.

Sönerna lagar maten, Shabana sköter baren och Mubarik bolaget. Men Mubarik och Shabana har egentligen en helt annan bakgrund – och får nu mycket att stå i.

– Jag är sjuksköterska på Löwenströmska och min man engelskalärare.

Pizza från Neapel

Fokus blir pasta och napolitansk pizza, en pizza med speciell deg som gräddas i hög värme.

– Sönerna bodde i Milano och har lärt sig laga mat där, både pasta och den här särskilda sortens pizza. Det är en speciell deg med majsmjöl och vatten, säger Mubarik Naveed.

Pizzan kräver egentligen en specialugn, som är på väg från Italien.

– Den har nog fastnat på grund av corona, tror jag, men inom några veckor ska den vara på plats.

Målgruppen är familjer.

– Men alla är självklart välkomna, säger Mubarik och hastar i väg för att hjälpa sonen i köket.