Idag hålls en digital ljusmanifestation för att uppmärksamma våld i hemmet. Foto: Matilda Aspegren

De tänder ett ljus för utsatta kvinnor

Idag tänds ett ljus i sociala medier för att uppmärksamma den internationella dagen mot våld mot kvinnor. –  Det är allas ansvar att förebygga, motverka, synliggöra och stoppa våldet, säger Ingegerd Smedensjö, ordförande på Kerstin Lidingö, i ett pressmeddelande.

  • Publicerad 12:09, 25 nov 2020

Vi måste våga se bortom fördomar om kvinnor som blir utsatta

Idag, den 25 november, är det FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor. Det uppmärksammar kvinnojouren Kerstin Lidingö med en digital ljusmanifestation i sociala medier.

Många kvinnor har det extra svårt nu under pandemin när de måste tillbringa mer tid hemma.

–  Jourer och människorättsorganisationer vittnar om att våld mot kvinnor och barn ökat drastiskt under pandemin. Med pandemin ökar isolering och tid i hemmet med en våldsutövare. Ofta utan, eller med kraftigt begränsad, ventil till omvärlden, säger Ingegerd Smedensjö, ordförande på Kerstin Lidingö, i ett pressmeddelande.

Lidingö ligger över riksgenomsnittet för våld i nära relation enligt en undersökning som Lidingö stad tidigare gjort.

–  Våldet finns runt oss dagligen. Vi måste våga se bortom fördomar om kvinnor som blir utsatta och män som utövar våld. Det är våra grannar, vänner, kollegor, bröder och söner som utsätter kvinnor och barn för våld, säger Ingegerd Smedensjö.