Ställer ut. Arrangörerna Malin Zimm och Mattias Bäcklin vid Elin Strand Ruins verk ”A New beginning (for Anastasiia) – inspirerat av de möbler som en ukrainsk kvinna lämnade på en gata när hon flydde Lviv. Foto: Olle Anrell

De slår sig ner vid Spökpåfarten

En gömd plats som skulle kunna vara Stockholms motsvarighet till High Line park i New York. Spökpåfarten i Kristine­berg lär försvinna – nu passar ett gäng på att ställa ut just där.

  • Publicerad 14:45, 20 maj 2022

Ingen har mandat att avhysa oss heller

Efter att irrat runt i Slottsparken hittar vi till slut arki­tekten Malin Zimm och konstnären Mattias Bäcklin på den sedan länge avstängda motorvägsrampen mellan Essingeleden och Kristinebergs slott.

– Det är som att vara konsthallsvärd på en utställning med världens mest läckande tak, säger Malin.

Bilintresse? Rådjurshuvuden i betong. – De spejar in ett nytt område att erövra. Eller så är de väldigt intresserade av bilar, säger Mattias Bäcklin. Foto: Olle Anrell

Hon och Mattias startade 2015 Zimm Hall, ett ideellt och mobilt galleri för konst och arkitektur.

Tillsammans med curatorn Björn Norberg och med stöd av Konstfrämjandet
arrangerar de utställningen AVFART där 19 arkitekter och konstnärer ställer ut på Spökpåfarten.

Förra fredagen sattes alla verk upp. Som ”en ångande verkstad”, beskriver Mattias Bäcklin det.

– Alla sprang fram och tillbaka och lade ner så mycket tid och kraft. Det är etablerade konstnärer och arkitekter som alla gjorde det nästan gratis.

Stockholms High Line

Med bilbullret från Essinge­leden som sällskap går vi en runda på rampen som tillhörde Kristinebergsmotet och var tänkt att ge plats åt ny bebyggelse och bli en ny väg bort till Lindhagensgatan.

Konst. David Neuschûtz har gjort en ljudupptagning av platsen som han förvandlat till en ljudkurva. I en grafiskt förenklad form har kurvan sedan målats på. Foto: Olle Anrell

Men rampen ligger fort­farande öde eftersom mycket av det som var tänkt att växa fram har stoppats, överklag­ats eller lagts på is.

– Det är ett undantagstillstånd vi befinner oss i. Vem vet hur länge den här fantastiska oprogrammerade stämningen finns kvar, säger Malin.

– Man skulle nästan vara i ett Stockholms High Line om staden omhändertog detta med lite värdighet i väntan på nya bebyggelse.

Utställningen är inget ställningstagande om att inte bebygga även om duon tycker det vore trevligt om det bevarades.

– Tiden har sin gång och just nu är det spännande som det är. Vi är inga trädkramare som måste bevara det här, även om förutsättningar är bra för att hitta på något liknande den här utställningen, säger Mattias Bäcklin.

Utställningen har inte tillstånd. Arrangörerna har kontaktat stadsdelsförvaltningen och trafikkontoret, men inte fått någon respons.

Får be om ursäkt

Malin Zimm säger att man ”har gått på principen hellre be om ursäkt än om lov”.

– Det har landat mellan stolarna. Och då tänkte vi att har ingen mandat att ge tillstånd så har ingen mandat att avhysa oss heller.

Kränkt. Två änglavingar skapade av persienner var lite för mycket av en utmaning och vingarna är nu ett verk som kallas "Kränkt luftrum" av arkitekten Människokonsten. Foto: Olle Anrell

Deltagare:

Akay & Olabo
Alvaro Campo
Ann Bexelius & Hans Lundquist
Arijana Kajfes
Brrum
Cecilia Ömalm
David Neuschütz
Elin Strand Ruin
Jan Hietala
Leif Elggren
Malin Zimm
Marja Leena Sillanpää
Mattias Bäcklin
Människokonsten
Natalie Sutinen
Spridd
Stephen McKenzie
Ulrika Sparre
Åsa Stjerna

Världskända street art-konstnären Akay och Olabo har satt upp en rödvit avspärrnningstejp som skär av den nedre ändan av rampen. Foto: Olle Anrell

Pågår till den 12 juni

Vad: Friluftsutställning AVFART har öppet dygnet runt 14 maj-12 juni.

Var: Spökpåfarten i Kristinebergs slottspark, mellan Kristinebergs slott och Essinge­leden. T-bana: Kristineberg.

19 arkitekter och konstnärer ställer ut verk ”som förstärker platsens öppna fråga om samhällets förmåga att förändras och erbjuda nya riktningar”.

Utställningen arrangeras av Zimm Hall i samarbete med Björn Norberg, curator, och Konstfrämjandet.

Visa merVisa mindre