Efter att irrat runt i Slottsparken hittar vi till slut arki­tekten Malin Zimm och konstnären Mattias Bäcklin på den sedan länge avstängda motorvägsrampen mellan Essingeleden och Kristinebergs slott.

– Det är som att vara konsthallsvärd på en utställning med världens mest läckande tak, säger Malin.

Hon och Mattias startade 2015 Zimm Hall, ett ideellt och mobilt galleri för konst och arkitektur.

Tillsammans med curatorn Björn Norberg och med stöd av Konstfrämjandetarrangerar de utställningen AVFART där 19 arkitekter och konstnärer ställer ut på Spökpåfarten.

Förra fredagen sattes alla verk upp. Som ”en ångande verkstad”, beskriver Mattias Bäcklin det.

– Alla sprang fram och tillbaka och lade ner så mycket tid och kraft. Det är etablerade konstnärer och arkitekter som alla gjorde det nästan gratis.

Stockholms High Line

Med bilbullret från Essinge­leden som sällskap går vi en runda på rampen som tillhörde Kristinebergsmotet och var tänkt att ge plats åt ny bebyggelse och bli en ny väg bort till Lindhagensgatan.

Men rampen ligger fort­farande öde eftersom mycket av det som var tänkt att växa fram har stoppats, överklag­ats eller lagts på is.

– Det är ett undantagstillstånd vi befinner oss i. Vem vet hur länge den här fantastiska oprogrammerade stämningen finns kvar, säger Malin.

– Man skulle nästan vara i ett Stockholms High Line om staden omhändertog detta med lite värdighet i väntan på nya bebyggelse.

Utställningen är inget ställningstagande om att inte bebygga även om duon tycker det vore trevligt om det bevarades.

– Tiden har sin gång och just nu är det spännande som det är. Vi är inga trädkramare som måste bevara det här, även om förutsättningar är bra för att hitta på något liknande den här utställningen, säger Mattias Bäcklin.

Utställningen har inte tillstånd. Arrangörerna har kontaktat stadsdelsförvaltningen och trafikkontoret, men inte fått någon respons.

Får be om ursäkt

Malin Zimm säger att man ”har gått på principen hellre be om ursäkt än om lov”.

– Det har landat mellan stolarna. Och då tänkte vi att har ingen mandat att ge tillstånd så har ingen mandat att avhysa oss heller.