Ett knappt år efter det att spaden sattes i marken på Troxhammars golfklubb står den nya anläggningen nu klar.

Genom en utbyggnad av klubbhuset finns ett komplement som kan göra golfen till en året runt-sport. Nybygget är på 540 kvadratmeter och innehåller bland annat en stor putting green på drygt 200 kvadratmeter.

– Det känns väldigt bra. Det blir ett nytt kapitel för oss. Vi har haft sju månaders säsong och sedan brukar vi stänga igen hela verksamheten för medlemmarna. Nu får de ett ställe att åka till året runt, säger Jimmy Fröberg, vice VD på Troxhammar golf.

Det är inte bara för invigda golfare som satsningen gjorts och på sikt ska det även gå att hyra klubbor på plats.

– Det är öppet för alla, ickemedlemmar eller om du inte har grönt kort. Vi kommer ha nybörjarkurser och företagsevent, säger han.

På anläggningen finns fem simulatorer, några med möjlighet att stänga in sig för den som önskar att spela eller träna i tystnad. Besökarna behöver inte spela banor utan kan även tävla i olika spel på skärmen, exempelvis vem som slår längst drive.

Precisa mätvärden

Spelarna peggar upp sin boll på en konstgräsmatta och sedan slår de mot en duk där vald bana visas.

– Det är en duk på fem gånger tre meter. Du står tre och en halv meter från duken och två meter bakom dig står en radar och kamera som läser av bland annat bollträff, klubbans vinkel, svingen och hastigheten på klubban. Det blir 99 procent rätt, säger Jimmy Fröberg.

Det går även att ställa in exempelvis motvind och snö om det önskas och hamnar du bakom ett träd i skogen eller i en bunker anpassar radarn slagets värden efter var bollen spelas ifrån.

Just nu är banan ute fortfarande öppen för spel, men sedan räknar klubben med att fler flyttar in.

– Högsäsongen är på vintern, hösten och vårkanten innan banorna börjar öppna. Men det ska vara öppet året runt. Regnar det en sommardag eller det är för mörkt på eftermiddagen ska man kunna gå in och spela och träna, säger Jimmy Fröberg.

Klassiska banor

Det kommer att finnas nästan 200 olika banor från hela världen. Bland annat klassiska St Andrews i Skottland som är en av världens äldsta golfbanor och där flera upplagor av majorturneringen The Open spelats genom åren. Bland de mer kända svenska banorna finns Ullna och Barsebäck.

– Under hösten och vintern läser vi in våra egna banor i systemet, så man kommer kunna spela både Mälarö och Troxhammars 18-hålsbanor i simulatorn på vintern, säger Jimmy Fröberg.

För de som vill träna puttar finns konstgräsmatta med flera håll och även i viss nivåskillnad för att kunna träna att putta uppför eller över en liten kulle.

De som vill boka simulatorspel får boka upp 30-minuterspass och en 18-hålsrunda beräknas gå på under en timme. Johan Eriksson Tapper är ansvarig för inomhusgolfen. Han tror att satsningen kan locka nytt folk till golfen.

– Det är en bred målgrupp. Man kan spela korthål, fantasibanor och spel som är anpassade för barn, säger han.