Cocktailbar. Krögarna Jimmy Nygren och Kalle Olofsson ville ta ett nytt steg vid sidan av Två små svin. Nu har de öppnat en cocktailbar. Foto: Sacharias Källdén

De ska locka drinkentusiasterna till Årsta

Krögarna Jimmy Nygren och Kalle Olofsson på Två små svin är sedan många år en del av ­Årsta torg. Nu har de utökat med en Bränneriet – en cocktailbar med franska vibbar.

  • Publicerad 16:25, 6 maj 2022

Jag gillar upplägget att få bestämma vad gästerna ska äta.

Tidigare drevs det en skönhetssalong i den lilla lokalen bredvid krögarnas restaurang Två små svin. Men sedan några veckor tillbaka har hudvårdsbehandlingar och fransförlängningar bytts ut mot drinkar och tilltugg.

– Vi kände att vi ville utveckla oss själva med ett nytt koncept, säger Jimmy Nygren.

Nu nischar de in sig på att göra cocktails med bland annat den sprit de tillverkar i sitt eget destilleri några hundra meter från baren.

– Jag hoppas på att det här kan bli en destination för cocktails och drinkar i förorten och inte bara mat.

Nyöppnat. Bränneriet är ett nytt tillskott vid Årsta torg. Foto: Sacharias Källdén

Fransk inspiration

Vid en första anblick ser det något glest ut med platser, bara fem tvåsitsbord. Men sedan visar Jimmy iläggsskivor som gör det möjligt att få plats med upp till 20 sittande gäster. Resten får stå.

– Folk får stå runt baren. Det ska bli en trång bar där man står och trängs, säger han.

Jimmy Nygren har en liten förkärlek för det franska vilket märks på inredningen med dova färger och takrosetter. Men det ska vara med en svensk touch av snapsglas och maltkottar.

I matväg kan man endast beställa entrecôte, pommes frites, bearnaisesås och en tomatsallad. Det enkla menykonceptet är även det inspirerat av Frankrike. Och utöver cocktails finns endast ett sorts vin av varje kulört samt en sorts öl.

– Det finns en restaurang i Paris där det bara finns entrecôte, pommes frites och café de parissmör, ett rött, ett vitt och ett rosé. Jag gillar upplägget att få bestämma vad gästerna ska äta, säger han.

Trots den begränsade menyn samt att det inte heller finns möjlighet att boka bord har responsen varit god från besökarna.

– Visst har några klagat på att man inte kan boka bord, men annars har det varit positivt. Folk är jätteglada och tycker att det är skönt att bara kunna slinka in och ta en bärs.

Men varför gör ni det?

–Det ska ju vara kul att dricka cocktails!

Franskt. Både inredning och meny har en fransk touch. Foto: Sacharias Källdén

Granskott i martinin

Jimmy berättar att eftersom de har möjlighet att tillverka egen sprit kommer de att laborera med nya smaker anpassade efter menyn på det nya stället. 

– Vi kommer snart gå ut och plocka granskott för att destillera till vår granskottsmartini som vi satt upp. 

De har även möjlighet till att klarifiera drinkarna, vilket innebär att färgen tas bort. 

– Man kan få en helt genomskinlig rom och cola till exempel, säger Jimmy Nygren.

Men varför gör ni det?

–Det ska ju vara kul att dricka cocktails!

Genomskinlig.Genom att klarifiera drinkarna hoppas Jimmy Nygren att drinkupplevelsen ska bli lite roligare. Foto: Christian Grevius

Fyra andra ­cocktailbarer i stan

A bar called Gemma, Grev Turegatan 30 på Östermalm

Pharmarium, Stortorget 7 i Gamla stan

Tak, Brunkebergstorg 2- 4 på Norrmalm

Nabo, Tegnérgatan 34 i Vasastan

Visa merVisa mindre