I hörnet mellan Lignagatan och Hornsgatan har Sneakerstvätten nyss öppnat. Butiken drivs av sonen Oscar Wallin tillsammans med pappa Jens. De delar inte bara gener, utan även ett intresse för sneakers.

– Många har inte tid att hålla efter sina sneakers, och köper hellre nya. Men de har längre livslängd än man tror. Vi såg att det fanns ett behov, så vi startade det här tillsammans, säger Oscar.

– Liknande butiker finns i London, Jakarta och Los Angeles, men inget i den här delen av världen. Och ingen får lika skitiga skor som här, säger Jens.

Spetskompetens

Det som skiljer Sneakerstvätten från en vanlig skomakare är spetskompetensen, menar Oscar. Till exempel byts det inga sulor och spikas inga klackar, men däremot kan gulnade gummisulor till blekas med uv-ljus.

– Vi handtvättar alla skor, och vi har olika borstar och tekniker för olika material, säger Oscar.

Plötsligt plingar det till i dörren. Två Hornstullsbor, Dante Stjernberg och Ellen Östberg, har sett skylten och grävt fram ett par gamla sneakers ur garderoben.

– De här skorna är 50 år gamla, och väldigt slitna. Det vore kul om de kunde hålla lite till, säger Dante.

Sneakerstvätten tar emot allt från Gucci-sneakers för tusentals kronor, till billiga gympadojjor som fått utstå leriga festivaler. Tvätten kostar ett par hundralappar, och inga skor är bortom räddning, menar Jens.

– Eller man kan alltid göra ett försök, lägger Oscar till.

Inte konstigare än biltvätt

Butiken smygöppnade förra veckan, och hittills har allt rullat på bra, menar Jens.

– Det är inte konstigare än att lämna in bilen eller skjortan på tvätt. Du kan göra rent dem hemma också, men det blir renare här, säger han.

– Om någon är tveksam till vad vi håller på med är det bara att komma förbi med ett par skitiga sneakers!