Whitney Houstons "I wanna dance with somebody" strömmar från högtalarna och ett gäng 15-åriga tjejer svävar fram i medryckande moves över golvet.

– Tänk på att ni är finalen på hela konserten. Ni står för feststämningen. Ni ska bara ösa på! peppar Fanny Leander, sångpedagog.

Kulturskolans musikalgrupp har repetition i en sal på Huddingegymnasiet. Det är några veckor kvar till jubileumskonserten då Kulturskolans 70 års-jubileum firas. Musikaleleverna ska avsluta showen.

De flesta i gruppen går i nian och är 15 år. Många av dem har hållit på med musikal i flera år. Lovina Mirelius, 15, började när hon gick i sexan.

– Det är som en fristad, man glömmer bort allt annat. Man kan vara sig själv. Musikal är så fantastiskt för att det är allt i ett, man behöver aldrig välja. Jag älskar det, säger hon.

Drömmen är att bli musikalartist. Nästa höst börjar hon gymnasiet och kan då välja ett estetiskt program, kanske söker hon musikalinriktning på Kulturama.

– Vi har fantastiska lärare. Det är en så öppen plats, alla är välkomna, säger Lovina om Kulturskolan.

Bredd och spets

Kulturskolan i Huddinge har fostrat flera av Sveriges största artister. Molly Sandén, Salem Al-Fakir, Nassim Al-Fakir, Sonja Aldén och Andreas Johnson är några av de som har sång- eller skådespelarbana här.

– Många lärare har jobbat här under väldigt lång tid. Vi har ett drivande kollegium som tycker om sitt arbete, sådant kan smitta av sig, säger Fanny Leander.

Det händer att gamla kulturskoleelever hör av sig. De vill berätta vad Kulturskolan har betytt för dem, att den öppnat dörren till något som kanske blivit en karriär eller en hobby genom livet.

– Vi vill vara en kreativ plats där barn och unga kan utvecklas och skapa minnen för livet. Det ska vara en plats där det både finns bredd och spets, man ska kunna utvecklas men också ha chans att prova på olika konstformer, säger Fanny Leander.

Jubileumsshowen visar upp just Kulturskolans bredd. Utöver musikal kommer det att bjudas på allt från barnkör till dans, orkester, ensemble, rockband och solister.

Musikaleleven Elsa Näslund ville slippa välja.

– Jag tyckte mycket om både att sjunga, dansa och spela teater och hade inte tid med alla grejerna. Då tyckte jag att musikal var det perfekta valet för mig.

Nu har hon blivit mer intresserad av musikal i sig och ser fram emot föreställningen. Men lite nervöst är det.

– Det är väldigt nervöst precis innan man ska gå ut på scen. Men på scenen känns det bra. Alla pratar om potatistricket, att man ska förställa sig att publiken är potatisar. Jag försöker att inte tänka på att publiken är där utan gå in i min egen värld, Elsa Näslund.