Värmdöborna har fått ett ställe till där de kan musta sina egna äpplen, nämligen Pop-up-musteriet i Värmdö marknad.

Ganska dolt, på en lageryta långt bak i butiken, har de ställt upp ett bord med två stora, runda behållare och en massa annan utrustning som krävs för att musta äpplen.

– Vi tvättar, krossar och pressar och pastöriserar äpplena, sedan tappas musten upp på bag-in-box som ägaren får komma och hämta, berättar Anders Nilsson, som jobbar i Värmdös nya, tillfälliga musteri.

Minst sex kilo äpplen krävs för att det ska bli en bag-in-box. Äppelägaren betalar sedan för den färdiga musten.

Stort äppelår

Att det redan finns två etablerade musterier i Värmdö, Värmdö musteri och Bredalens Gårdsmusteri, är inget som bekymrar Krister Berntsson, som driver Pop-up-musteriet AB. Han tror att det finns äpplen så att det räcker till alla.

– Det är ett sanslöst stort äppelår så jag tänkte att jag provar att göra det här även i Värmdö i år. Vi får väl se hur stort intresset är, säger han.

Han har sedan tidigare redan två tillfälliga musterier i Bromma och vid Frescati.

– Varje år går enorma mängder äpplen till spillo för att vi inte riktigt vet vad vi ska göra av dem. Det blir några äppelkakor, någon kanske kokar äppelmos men det allra mesta av äppelskörden hamnar på återvinningen tyvärr. Ett enda träd kan ge 50 liter must, säger Krister Berntsson.

Alla äppelsorter kan tas emot för mustning, menar han, det går även bra att blanda olika sorter.

– För att få en känsla av hur musten kommer att smaka är det bara att bita i äpplet. Ett sött äpple ger söt must, ett syrligt gör musten utmärkt att dricka till mat, säger han.

Äpplena som lämnas ska vara fräscha - lite fläckar går bra, men det får inte vara ruttet eller mögligt, enligt Krister Berntsson.

Det nya, tillfälliga musteriet kommer att finnas i Värmdö marknad hela september och oktober.