En natt i oktober räddade fyra personer livet på en man som höll på att drunkna vid Norra Hammarbyhamnen. Två av dem var Sofia Wilf Persson och Allan Gustafsson som Mitt i intervjuade.

Brandkåren sökte även de två andra som hade hjälpt till. Det visade sig vara Noel Olofsson och Valter Käll, båda 17 år.

https://www.mitti.se/nyheter/de-raddade-man-fran-att-drunkna-han-var-ordentligt-nedkyld/repvjl!d2LgSH8STYAPAJu14G0Dnw/

Rådigt ingripande

Det var Noel som först hörde ropen på hjälp den natten.

– Jag gick på kajen och hade ganska hög musik i hörlurarna, men hörde ändå att någon skrek på hjälp. Medan jag gick mot skriken skrev jag till Valter som jag hade varit hemma hos och bad honom komma ut, säger han.

De kom till platsen samtidigt och där såg de en person i vattnet.

Valter hoppade ner på en flytbrygga vid kajen samtidigt som Noel ringde 112. Han vinkade också till sig Sofia och Allan som även de hade hört ropen på hjälp.

– Jag vinkade även på några andra som passerade, men de gick bara förbi.

Kraftigt nedkyld

Valter hoppade i vattnet och tillsammans lyckades de få upp personen på flytbryggan. Noel dirigerade blåljuspersonal till platsen och de fick upp mannen på kajen.

Han kördes senare till sjukhus.

Hur känns det att rädda livet på någon?

– När jag var där tyckte jag det var läskigt. Jag fick höra av en brandman att det var den mest nedkylda personen han sett i sitt liv. Men känslan efteråt var fantastisk – att man räddat ett liv.

Vid en ceremoni tidigare i november blev Noel, Valter, Sofia och Allan bjudna till Katarina brandstation där de fick diplom och blommor för sin insats.

– Det är något vi gör när någon gjort något extra, säger brandmästaren Göran Stark.