Siri Haller, Oscar Wall, John Funkquist, Elsa Torell-Nordgren med Molly, 3 månader, och Felizia Matthews vill tillgängliggöra konsthantverk med sitt nyöppnade galleri. Foto: Pekka Pääkkö

De har startat Söders senaste hub för konsthantverk

I en liten lokal på Folkungagatan har galleriet Something Something slagit på portarna. Bakom verksamheten står fem alumner från Malmstens hantverksskola, som vill stället ska bli en hub för konsthantverk och design.

  • Publicerad 08:00, 18 okt 2020

På senare tid har Sofiadelen av Folkungagatan börjat leva upp. Senaste tillskottet är Something Something, som beskrivs som både galleri och butik, och som tagit över en pilatesstudios gamla lokaler.

Bakom nyöppningen står ett gäng konsthantverkare – möbeldesignerna Felizia Matthews och Siri Haller, möbelsnickarna John Funkquist och Oscar Wall, och möbeltapetseraren Elsa Torell-Nordgren.

– Att starta upp något sånt här var en dröm vi alla hade i skolan, men vi trodde inte det var möjligt, säger Felizia.

Att drömmen blev verklighet var till stor del en lyckträff, berättar Oscar. Av en slump hittade han och Siri lokalen på Blocket, och hörde av sig till de andra. Allt gick i lås och platsen kunde inte varit bättre, menar de.

– Jag är uppvuxen på Söder, och när jag var liten så hände ingenting i det här området. Nu finns massa spännande ställen och det är så trevlig stämning. Det finns liv här nu, säger Felizia.

Alster. Bordet är gjort av Siri Haller och borsten av Felizia Matthews. Sara Lundkvist har gjort skålen. Foto: Pekka Pääkkö

Kurerat. Just nu pågår en utställning med 22 olika konstnärer på galleriet. Foto: Pekka Pääkkö

Hemsnickrat

Mycket av alstret i galleriet står de fem grundarna bakom. De designar möblerna, snickrar och tapetserar dem själva.

– Vi har sålt lite grejer, men tanken är också att man ska kunna komma hit och uppleva konsten också. Se lite samtida hantverk och design, och få inspiration. Vi vill tillgängliggöra konsthantverk för folk, säger Felizia.

Just nu kurerar gänget också en utställning med 22 konstnärer på Something Something.

– Det är många unga och oetablerade konstnärer, och tanken är att utställningen ska bytas ut varannan månad, säger John.

– Det finns så många duktiga konstnärer som inte har en plats att visa upp sina alster. Vi vill ge dem en plats, säger Felizia.

Extraöppet. Har du vägarna förbi Something Something utanför öppettiderna går det bra att knacka på för en privat visning. Foto: Pekka Pääkkö

Samlingsplats i vardande

I framtiden är ambitionen även att det ska hållas temakvällar och workshops i lokalen.

– Det ska bli en hub för konsthantverk och design, säger Felizia.

Som det ser ut nu håller Something Something öppet mellan klockan 12 och 16 onsdag till lördag.

– Men jag och Siri sitter och jobbar här i veckorna, så det är knacka att på för en privat visning, säger Felizia.