Vandring. På vägen mellan Västerås och Stockholm vandrade Ida och Felix. Foto: Ida Karlsson

De gick 150 000 steg för psykisk ohälsa

Ida Karlsson och Felix Ramsten vandrade tillsammans för att samla in pengar till Suicide Zero och arbetet med att uppmärksamma psykisk ohälsa.

  • Publicerad 13:30, 3 dec 2021

Vi båda kände bara en tomhet. "Är vi klara nu?" tänkte jag.

Förra året gick Minnebergsbon Ida Karlsson 100 000 steg för att belysa problemen med psykisk ohälsa. I år tog hon det steget längre och gick 150 000 steg.

Hon går 100 000 steg för att belysa psykisk ohälsa

I fjol gick hon stora delar av resan ensam. I år, när fler steg skulle vandras kände hon att sällskap behövdes. Via Facebookgruppen "Vandringsvänner" fick hon kontakt med Felix Ramsten och natten mot fredagen den 19 november, tog de sina första steg mot målet.

– Strax efter midnatt började vi gå från Västerås. Planen var att det skulle ta 24 timmar, men på grund av skador blev det en tidsförskjutning så vandringen tog 28,5 timme, säger Ida Karlsson.

– Det var en väldigt fin vandring och vi hade väldigt roligt ihop, trots att vi inte kände varandra. Allt från djupa samtal om livet till varvat med humor och trams. 

150 000 steg resulterade i en sträcka på 105,5 kilometer. De sista 30 000 stegen var vandringens tyngsta, men det var bara att ta "en fot framför den andra” berättar Ida Karlsson.

– Felix fick hålla i mig så jag inte ramlade ner i diket de sista timmarna, säger hon.

Hur kändes det när ni gick i mål?

– Vi båda kände bara en tomhet. "Är vi klara nu?" tänkte jag. Det var så overkligt.

Samlar in pengar välgörenhet

Genom Instagram kunde Ida Karlssons följare följa hennes och Felix resa. Målet med vandringen var att samla in 10 000 kronor till organisationen Suicide Zero. Och målet nåddes. I skrivande stund har över 13 000 kronor samlats in.

– Vi vill bryta det skammoln och tabu som ligger kring begreppet psykisk ohälsa. Vi vill att människor ska våga prata mer öppet om psykisk ohälsa. Kan vi göra det i skolor, på arbetsplatsen, hemma och i media har vi kommit en bit på vägen. Vi måste våga fråga och prata med varandra om hur vi mår, säger Ida Karlsson.

– Det ska vara lika naturligt att fråga hur din medmänniska mår som att sätta plåster på ett blödande sår.

Är planen att gå 200 000 steg nästa år?

– Nej, nästa gång blir det något helt annat. Jag håller på att planera vad jag ska göra, men det kommer blir extremt och annorlunda.

Psykisk ohälsa. Felix och Ida vandrade för att samla in pengar till Suicide Zero. Foto: Ida Karlsson

Om vandringarna

2020: 100 000 steg, från Uppsala till Stockholm. Pengar insamlade till Mind.

2021: 150 000 steg, från Västerås till Stockholm. Pengar insamlade till Suicide Zero.

På Instagramkontona @idakarlsson2.0 och @ramstenfelix kan man se delar från resan.

Visa merVisa mindre