"I och med att vi nu är digitala kan vi ha mer verksamhet", säger Södergårdens verksamhetsledare Lisa Rosén om att Spektrums verksamhet flyttat till appen Discord. Foto: Sacharias Källdén

De ger Söders unga en trygg plats i cyberspace över julen

När corona satte stopp för fysiskt häng flyttade ungdomsverksamheten Spektrum ut på nätet, på vinst och förlust. Konceptet var framgångsrikt, och nu skapas en trygg online-hamn för unga under jullovet.

  • Publicerad 16:00, 18 dec 2020

På hemgården Södergården vid Medborgarplatsen finns ungdomsverksamheten Spektrum, som är en mötesplats för unga som är HBTQ eller har funderingar kring det.

Vanligtvis har ungdomarna träffats varje onsdagskväll för pyssel, läxhjälp, spel och för att umgås. Det fungerar lite som en oas för unga som inte känner sig hemma i heterocis-normen, och i fyra år har Spektrum hållit igång.

Populär mötesplats

Under året har besökstrycket varit högt.

– Jag tror det beror på våra trygga och stabila ungdomsledare, som unga känner förtroende för, säger verksamhetsledaren Lisa Rosén.

Upp till 40 personer dök upp varje vecka, så när corona gjorde de fysiska mötena omöjliga var det tvunget till hitta andra möjligheter till häng. Verksamheten flyttade, på vinst och förlust, över till nätet.

Genom appen Discord kan de unga chatta, se på film, pyssla och umgås tillsammans.

Extra viktigt i jul

En liten oro fanns att ungdomarna inte skulle följa med online, men flytten verkar varit framgångsrik. De digitala kvällarna är välbesökta de med.

– I och med att vi nu är digitala kan vi ha mer verksamhet. Vi är igång tre gånger i veckan, tittar på film, spelar spel, umgås och har läxhjälp, säger Lisa Rosén.

Under jullovet fortsätter Spektrum ha digitala träffar. Det finns ett behov att hålla igång aktiviteterna under ledigheten, som under lovet kan vara extra viktiga, tror Lisa Rosén.

– I år i synnerhet kan det nog vara tufft för många hemma, då Spektrum kan vara en trygg plats att gå till. Som det ser ut nu har vi kvällar inplanerade över hela livet, med julaktiviteter och julfilm.

Spektrum

Är en mötesplats för unga i åldrarna 12–18 år, för de som är HBTQIA+ eller har funderingar kring det.

För att vara med på de digitala kvällarna krävs inbjudan. Kontakta Södergården eller Spektrum för mer information.