Det har gått snabbt. Det är bara 48 timmar sedan som Fredrik von Essen fick frågan om han hade möjlighet att hjälpa till och ta emot flyktingar från krigets Ukraina.

När Mitt i Bålsta talar med honom är det mindre än 20 timmar innan en buss anländer med människor som flytt undan den ryska aggressionen.

– I början var det sagt att det skulle vara 13, sedan blev det 16 och nu är det 22 stycken­, säger Fredrik von Essen, som bland annat­ driver­ Skokloster Wärdshus.

– Jag har en konferens­verksamhet i gång, men har även en byggnad intill där jag kan bygga om. På 48 timmar har vi gjort det. Vi har köpt in nya tvättmaskiner, tvättlinor, sängar, bokhyllor, hygien­artiklar, lakan, kuddar, husgeråd. You name it, säger han och gör klart att han har fått mycket hjälp.

– Ja, annars hade inte det här gått. Det är tio personer som har ställt upp och som har jobbat dygnet runt för att göra det omöjliga möjligt.

Började på noll

Man har till exempel lagt nytt golv, dragit om el, köpt och ställt in sängar, fått upp brandvarnare och så vidare och så vidare.

– Det är från noll till att färdigställa något som fungerar på väldigt kort tid. Det är en enorm uppslutning. Omtanke, kärlek, det märker man verkligen, och på ett sätt som är helt anmärkningsvärt.

Egentligen väntade byggnaden på en hyresgäst som ännu inte vet om att hen antagligen­ inte kan flytta in där. Det är stora pengar som försvinner där, förutom allt som köpts in.

Fredrik von Essen konstaterar att han har lagt ner flera hundra tusen av sina egna pengar hittills.

– Just nu har jag ingen horisont­. Jag har ingenting, jag bara gör. Men jag har inte uthållighet att klara det här själv. Det behövs ju hjälp.

Kommer att redovisas

Vad kan folk som vill hjälpa­ till göra?

– Just nu ... jag ska försöka ordna ett Swishnummer, men än så länge har jag bara mitt privata (se faktaruta).

– Allting som kommer in kommer gå oavkortat till mat. Nu har jag mat för tre dagar, men det här kan bli ett år, det kan bli längre. De här människorna har ingenting att komma hem till just nu.

– Om man vill skänka pengar eller kläder eller vad det nu kan vara så ska man veta att allting kommer att redovisas. Det sköts av min ekonomiavdelning. Om det är någon som donerar och vill veta vad det har blivit av det är det bara att komma ner till Skokloster, så får man se allting.

Och om man vill skänka kläder eller mat eller andra varor?

– Ja, då kommer man bara till Skoklostervägen 89.

”Varm i hjärtat”

Han konstaterar ännu en gång att det kan bli ett långt engagemang. Situationeni Ukraina är osäker och framtiden höljd i krigets dunkel.

– Jag kommer att sondera terrängen med kommunen, men det har jag inte hunnit ännu. Jag har pratat med kyrkan­, men de har inte kunnat­ ”committa” sig till något­, men sättet som bygden har slutit upp på ... vid sådana här tillfällen blir man varm i hjärtat.