Solen gnistrar och det är flera grader kallt. I skidspåret vid Sätrabadet kommer Kristina Evensen glidande. Strax därefter susar hennes make Richard Hollander ner för backen längs strandvägen. 

– Äntligen! Det är jättehärligt att åka, man får motion, frisk luft och solen skiner. Jag hade ont i axeln tidigare i dag med det känns mycket mindre nu när jag har rört på mig, säger Kristina Evensen. 

Även Richard Hollander uppskattar skidåkningen. 

– Det är underbart att se snön, träden och rådjuren, säger han. 

Sedan snön kom är de här och åker flera gånger i veckan. Det är också de som gör skidspåren.

– Jag spårar på natten, det räcker med ljuset från himlen och några lampor. Men då har jag inte de här löparskidorna som jag har i dag utan då har jag fjällskidor med stålkanter så det blir bredare spår, säger Richard Hollander.

Spåren de gör är sex kilometer långa och börjar vid deras hem och sträcker sig sedan vidare genom bland annat Sätraskogen, längs vattnet och Sätradalsparken. 

– Tidigare brukade vid åka vid Ågesta men det är jätteskönt att bara kunna ta på sig skidorna och åka här på hemmaplan, säger Kristina Evensen.

Och många verkar dela deras uppfattning. När de är ute och åker möter de ofta folk som promenerar som frågar dem om skidspår i Skärholmsområdet.

– När jag säger att man måste göra egna så brukar de säga att de vill ha färdiga spår. Jag tror att fler skulle åka skidor om staden spårade, säger Richard Hollander. 

Skidspår finns bland annat i Sätradalsparken.

Skidspår finns bland annat i Sätradalsparken.

Anna Rönngren

"Inte kommit upp i de snömängder som krävs"

Flera Skärholmsbor har tidigare år vänt sig till stadsdelsförvaltningen med just sådana önskemål och staden har varit positiv. Uppgörelsen är att idrottsförvaltningen ska dra skidspår i Sätraskogen när vädret tillåter. Men hittills i år har det inte blivit några spår från stadens sida, trots snö.

– Skidspåren dras i natursnö vilket kräver att det finns tillräckligt mycket snö, minst 25 cm. Vanligtvis spåras Bredängsspåret samt Varpaängen, men även Skärholmsdalen har spårats när det varit möjligt. Vi på förvaltningen tycker att det fungerar som vi vill att det ska fungera. Men hittills i år har vi tyvärr inte kommit upp i de snömängder som krävs, säger Love Örsan, parkingenjör i Skärholmen. 

Men staden uppskattar skidåkarnas egna initiativ.

– I Skärholmen bor många engagerade skidåkare som drar egna spår så fort snön kommer. Det tycker vi är jättekul. Sedan det senaste snöfallet i veckan finns skidspår på Varpaängen, vid Sätrabadet, längsmed Alsätravägen och Sätradalsparken, säger Love Örsan.

Kristina Evensen och Richard Hollander uppskattar att andra använder spåren men vill rikta en uppmaning till andra som passerar.

– Snälla gå inte skidspåren, säger Kristina Evensen.