Efter dödsskjutningen den 10 juni tog många Farstabor till kommentarsfälten på Facebook, för att dela och söka information och ventilera sina känslor.

Sorg, hopplöshet och frustration sipprade ut i långa diskussionstrådar. En fråga som väcktes var: Kan man bo kvar i Farsta nu?

För Farsta strands-bon Camilla Escobar var svaret ett självklart ja. Lika tragisk som händelsen var, lika lite tyckte hon att den representerade Farsta.

– Det blev en negativ mediebild och en negativ stämning hos människor som bor här och som började prata om att flytta härifrån. Jag tyckte inte det stämde med helheten i Farsta. De flesta här är fantastiska människor. Vi behöver bara lära känna våra grannar lite bättre, säger hon.

Utbildad projektledare som hon är, föreslog hon ett lokalt event där Farstabor kunde samlas och göra något bra för området.

Uppträdanden på torget

När vi träffar henne på Farsta torg drygt två månader senare, tillsammans med några av de som nappade på idén, är programmet näst intill spikat för en ny stadsdelsfestival.

Camilla Escobar, i mitten, kläckte idén. Sumeya Ata och Thomas Pickelner var två av de som hakade på.

Camilla Escobar, i mitten, kläckte idén. Sumeya Ata och Thomas Pickelner var två av de som hakade på.

Malin Lövkvist

Söndag 24 september blir det uppträdanden på torget. Dessutom workshops, föreläsningar och diskussioner på scenen, på Fanfaren och i Centrumkyrkan. Fokus ligger på att lyfta positiva krafter och diskutera hur Farstabor tillsammans kan skapa förändring.

– Det blir en bred festival för alla Farstabor, där man både kan fylla på sin kunskapsbank och vara med och fira vår stadsdel, säger Camilla Escobar.

Festivalens namn – We Love Farsta – är valt av en anledning.

– För mig är Farsta en levande stadsdel med stor mångfald där jag känner trygghet, trots att det händer saker. Jag vill att mina barn ska växa upp här. När Farsta beskrivs som en no go-zon vänder det sig för mig. Det här blev en motreaktion i känslor och handling, säger Sumeya Ata, en av de Farstabor som är med och fixar festivalen.

Agnes Hustler beskriver sin musik som ”godess pop”. Om två veckor står hon på scenen på Farsta torg.

Agnes Hustler beskriver sin musik som ”godess pop”. Om två veckor står hon på scenen på Farsta torg.

Agnes Strand

Vill se mer engagemang

Samtidigt som hon hyllar Farsta, tror hon det finns saker att lära från norrort där hon bodde tidigare.

– Där finns ett annat engagemang för lokalsamhället. Jag tror att skjutningen kanske blev en väckarklocka för de som bor här, att det kan hända överallt. Det räcker inte med politiker – lokalbor måste engagera sig på ett helt annat sätt, säger hon.

En som engagerat sig, trots att han inte längre bor i området, är Thomas Pickelner.

Många känner säkert igen efternamnet. Hans far var eldsjälen Jan Pickelner, lärare på Kvickenstorpsskolan och tränare i FoC Farsta, som gick bort i fjol.

– Det var svårt att gå i centrum med pappa och komma framåt, det var så många ungdomar han skulle stanna och prata med, minns Thomas med ett leende.

Vill ge tillbaka till Farsta

Hans mamma bor kvar och han besöker ofta området.

– Jag älskade att växa upp i Farsta. Det var väldigt bra stämning och jag fick vänner från hela världen. Nu vill jag ge något tillbaka till Farsta, säger han

Det gör han som representant för organisationen Daddyhood Europe som är medarrangör av festivalen och ordnar ett motionslopp för pappor och barn.

– En fråga som ofta kommer upp om gängbrottsligheten är ”var är papporna?”. Då passar det bra med ett lopp, där pappor är närvarande med sina barn och de kan gå eller springa en eller två kilometer tillsammans, säger han.

Alexandra Pascalidou kommer till Farsta.

Alexandra Pascalidou kommer till Farsta.

Thron Ullberg

Pascalidou berättar om pappa-bok

”Var är papporna?” är också titeln på en intervjubok av journalisten Alexandra Pascalidou, en av festivalens mer kända gäster. I boken har hon intervjuat 60 pappor i utsatta förorter. I Farsta kommer hon att berätta om boken och delta i en diskussion.

På torget blir det också drop in-workshop där barn och vuxna kan skapa tillsammans på temat ”vad vi älskar med Farsta”.

– Jag uppmanar folk att komma och njuta av dagen och bidra till kärlek, glädje och stolthet. Jag hoppas att det kan bli ett återkommande och växande event, säger Camilla Escobar.