En väska full med damkläder cirkulerar just nu runt i Älvsjö. Mottagaren väljer ut de kläder hon vill ha och fyller sedan på med egna plagg hon tröttnat på. Sedan skickar hon väskan vidare.

– Vi vill sprida glädjen i att ge. Det som känns gammalt för mig kan ju kännas helt nytt för någon annan och tvärtom, säger Malin Jensen.

Mitt i träffar Malin Jensen hemma i huset i Älvsjö, där också Enskedebon Sofia Thelfer sluter upp. De är två av eldsjälarna bakom Återbrukspodden. Hundratals lyssnare hör dem samtala om alla möjliga aspekter av återbruk varje vecka.

Stopp för turné

I början av året låg de också i startgroparna med en klädbytesturné. Men det blev bara ett tillfälle, i Jönköping. Sedan kom corona.

– Turnén ställdes in men vi ville ändå inte stoppa vår klädbytesglädje. Då dök idén med en klädbytesväska upp, berättar Malin Jensen.

Hittar randig skjorta

Nu har idén blivit verklighet. Malin Jensen var den som först fyllde väskan med kläder och överlämnade till en granne. Hon fick ha den i två dygn och sedan lämna den vidare till nästa person på listan över anmälda.

Den här dagen är det Sofia Thelfers tur att fynda ur väskan. Hon hittar en vit blus med vida puffärmar och en röd- och svartrandig skjorta i siden och rayon.

– Det är storlek 40 men med ett skärp blir den jättefin. Man ska inte stirra sig blind på storlekar, säger hon.

Om en månad är turnén över. Förhoppningen är att idén sprider sig.

– Vi brinner för återbruk och vill sprida vårt budskap, säger Sofia Thelfer.