Två vinnare. Amed Bozan och Marianne Sand delar på Sollentuna kommuns stora kulturpris 2020. Foto: Yasmina Tahé & Jacob Thörnäs/Åsa Sommarström

De får dela på kommunens stora kulturpris

Ames Bozan från Tureberg gjorde dundersuccé i tv-serien Kalifat. Marianne Sand från Norrviken är bland annat konstnärlig ledare för Edsbergs slottsteater. Nu tilldelas de Sollentuna kommuns stora kulturpris för sina prestationer och sitt engagemang inom teater och skådespel.

  • Publicerad 11:16, 23 okt 2020

I onsdags tog kultur- och fritidsnämnden beslut om vilka som får årets stipendier för prestationer och initiativ inom kultur-, idrott- och fritidsliv.

Det stora kulturpriset på 60 000 kronor delas i år av skådespelaren Amed Bozan och mångkonstnären Marianne Sand.

– Jag vill rikta ett varmt tack till er, ni gör alla stor skillnad och bidrar till att göra Sollentuna till en attraktiv kommun att leva, bo och arbeta i, säger Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Hyllad för rollprestation

Amed Bozan från Tureberg är utbildad vid Stockholms dramatiska högskola. Han debuterade 2011 med sin monolog Drömtjuvarnas rike på Teater Satelliten. Monologen skrev han tillsammans med dramatikern Christian Augrell.

Amed Bozan fick ett stort genombrott som en av huvudrollerna i tv-serien Kalifat som regisserades av Goran Kapetanović. Serien hade premiär på SVT och Netflix i januari i år och Amed Bozan har fått flera priser för sin rollprestation som Husam, bland belönades han i augusti med Kristallen för årets manliga huvudroll.

Husam med fru och barn. Gizem Erdogan och Amed Bozan hyllades båda för sina insatser i SVT-serien Kalifat. Foto: Jonas Alarik/SVT

Vill skapa och sprida teater

Marianne Sand från Norrviken är skådespelare, regissör och konstnärlig ledare för Edsbergs slottsteater. Hon har även haft många uppdrag inom tv och film.

Marianne Sand sökte stipendiet för att vidare kunna skriva och regissera teater för barn och vuxna i Sollentuna. Hennes arbete med att skapa och sprida teater och kultur i Sollentuna har varit väldigt lyckat och föreställningen “Näktergalen – en musikalisk föreställning om Jenny Lind” var en succé.

Utöver det stora kulturpriset delar Sollentuna kommun ut en rad andra stipendier – sammanlagt 140 000 kronor – inom kultur-, idrott- och fritidsliv.

– Årets nomineringar och ansökningar har varit fler än någonsin. Vi har haft ett roligt men svårt arbete att välja ut årets vinnare, säger Magnus Ramstrand.

Övriga stipendiater 2020

Ung kultur, 20 000 kronor: Astrid Hillerud för sitt engagemang inom klassisk musik. Hon är en lovande cellist som studerar på Kungliga Musikhögskolan i Edsberg.

Unga idrottare, 20 000 kronor: Emil Johansson, Turebergs FK, då han under de senaste åren har etablerat sig som en av landets främsta talanger inom framför allt långsprint. I september i år vann han Finnkampen i Tammerfors på tiden 46.95.

Boris Kunos fotostipendium: Tilldelas Jessica Silva Hurtado som är en ung fotograf och formgivare som fotograferar platser och evenemang. Hon vill med hjälp av drönare studera och fotografera Sollentuna på nya sätt.

Initiativtagare: Tilldelas Trädgårdsorkestern som under sommaren 2020 har spridit kultur i hela Sollentuna med sina konserter och föreställningar för barn och gamla, ett unikt initiativ som förtjänar att uppmärksammas.

Föreningsledare: Tilldelas Lina Isaksson, Turebergs Friidrottsklubb, en ung och driven ledare som under tre års tid har varit ledare för Paragruppen i Sollentunas Friidrottsklubb. Och Mathias Törnblom, Sollentuna HK, handbollsledare för flickor. Han har skapat en laganda som ser till att många är kvar i idrotten och trivs tillsammans.

Lovvärd insats: Teater Satelliten för engagemang och arbete med den dagliga verksamheten. Skapar en inkluderande teater som bidrar till kulturen och som gör Sollentuna till en bättre plats. Och Linn Maria Wågberg som skapade facebookgruppen “Coronahjälpen i Sollentuna”, ett initiativ som har hjälpt många personer med stöd under svåra tider. Och Ulf Svenson, en badmintontränare som ständigt sprider glädje. Hans engagemang på träningarna smittar av sig och hans glädje gör träningarna till mer än bara motion. Och Fredrik Hahne, ordförande i Viby Basket. 2007 startade han Viby basket tillsammans med några andra föräldrar och hans engagemang för klubben är en inspiration för många.

Släkten Rudbecks stipendium: Tilldelas Magnus Cedergren. Stipendieprojektet går ut på att i text sammanfatta Sollentunas förhistoria. Detta vill Magnus uppdatera genom sina studier.

Sofiapriset: Per-Ove ”Knappen” Stålknapp är född och uppvuxen i Sollentuna och har arbetat med att skapa musik och glädje på Funkisfestivalen i många år.

Byggnadsvårdsdiplom 2020: Tilldelas Altira Förvaltning AB för deras kulturhistoriskt anpassade förvaltning av skolhuset i Rådan, Silverdal. Huset byggdes 1890 och när Sollentuna kommun övertog ägandet 1989 var underhållet kraftigt eftersatt. Skanska tog över ägandet och genomförde en total restaurering. Altira Förvaltning AB är ny ägare sedan 2013 och har förvaltat byggnaden med traditionella material och metoder, och på så sätt bevaras ett för Sollentuna unikt och värdefullt skolhus.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

"En prioriterad fråga"

Nyheter Thunes (M) lovar att Alliansen är fortsatt positiva Anledningen till att kommunen drog i bromsen när det gäller Norrvikens sjösportcenter under hösten i fjol var att de anbud som hade kommit in översteg budgetramen, förklarar kommunstyrelsens...lördag 23/1 9:20

Socialnämnden stöttar organisationer som stöttar

Nyheter Elva organisationer får totalt 1,8 miljoner kronor Socialnämnden i Sollentuna har beslutat stödja flera organisationer i det civila samhället som bidrar till viktig verksamhet inom socialnämndens område. Sammanlagt har 1,8 miljoner kronor fördelats...fredag 22/1 14:15