I onsdags tog kultur- och fritidsnämnden beslut om vilka som får årets stipendier för prestationer och initiativ inom kultur-, idrott- och fritidsliv.

Det stora kulturpriset på 60 000 kronor delas i år av skådespelaren Amed Bozan och mångkonstnären Marianne Sand.

– Jag vill rikta ett varmt tack till er, ni gör alla stor skillnad och bidrar till att göra Sollentuna till en attraktiv kommun att leva, bo och arbeta i, säger Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Hyllad för rollprestation

Amed Bozan från Tureberg är utbildad vid Stockholms dramatiska högskola. Han debuterade 2011 med sin monolog Drömtjuvarnas rike på Teater Satelliten. Monologen skrev han tillsammans med dramatikern Christian Augrell.

Amed Bozan fick ett stort genombrott som en av huvudrollerna i tv-serien Kalifat som regisserades av Goran Kapetanović. Serien hade premiär på SVT och Netflix i januari i år och Amed Bozan har fått flera priser för sin rollprestation som Husam, bland belönades han i augusti med Kristallen för årets manliga huvudroll.

Vill skapa och sprida teater

Marianne Sand från Norrviken är skådespelare, regissör och konstnärlig ledare för Edsbergs slottsteater. Hon har även haft många uppdrag inom tv och film.

Marianne Sand sökte stipendiet för att vidare kunna skriva och regissera teater för barn och vuxna i Sollentuna. Hennes arbete med att skapa och sprida teater och kultur i Sollentuna har varit väldigt lyckat och föreställningen “Näktergalen – en musikalisk föreställning om Jenny Lind” var en succé.

Utöver det stora kulturpriset delar Sollentuna kommun ut en rad andra stipendier – sammanlagt 140 000 kronor – inom kultur-, idrott- och fritidsliv.

– Årets nomineringar och ansökningar har varit fler än någonsin. Vi har haft ett roligt men svårt arbete att välja ut årets vinnare, säger Magnus Ramstrand.