16-åriga Basma Hamsho målar ett sandslott på den vita stenväggen inne på Brandbergsbadet. Trots att klockan bara är strax efter 09, är det 26 grader ute. Solen steker.

Sandslottet är ett starkt minne för Basma. Det var det sista hon gjorde med farfar hemma i Syrien innan han gick bort. Sedan bröt kriget ut. I dag bor hon i Brandbergen.

– Jag trodde jag kanske skulle få röja i skogen. Eller jobba med barn, säger hon och skrattar.

Hennes första sommarjobb i Haninge blev i stället att skapa semesterkänsla.

Kändes som fritidsgård

Förortsbadets vita vägg har förvandlats till en färgglad, somrig kuliss.

– När jag kom hit kändes det som en fritidsgård. Men nu känns det i benen. Man har stått upp och målat hela i flera veckor, säger Jagoda Wierzbicka, 16.

Av 909 sökande fick bara 40 procent sommarjobb i Haninge kommun i år.

Ett 100-tal ytterligare jobb än i fjol togs förvisso fram, men kommunen hade hoppats på fler.

Milia Ottesten ska gå estetprogrammet på gymnasiet efter sommaren och tycker sommarjobbet passade perfekt. "Det hade varit kul att bli konstnär" säger hon.
 Foto: Sacharias Källdén

Milia Ottesten ska gå estetprogrammet på gymnasiet efter sommaren och tycker sommarjobbet passade perfekt. "Det hade varit kul att bli konstnär" säger hon. Foto: Sacharias Källdén

15 ungdomar målar

Att äldreomsorgen och förskolorna sade nej på grund av pandemin har påverkat mycket.

Haninge kommun har tvingats vara kreativa. Och där kommer muralmålningsjobben i Brandbergen in. 15 ungdomar har fått plats.

När svetten rinner som mest så har ungdomarna lyxen att hoppa i poolen. Små raster tar de när de vill.

På väggen har de målat jordgubbar, bläckfiskar, 80-talsbandspelare och soliga drinkar.

– Jag pratade med ett 10-tal kompisar och bara två hade fått sommarjobb. Vi är några som haft tur, säger Milia Ottesten, 15.

Regeringen tillsatte även i år 180 miljoner kronor i en statlig satsning på kommunala sommarjobb. Men precis som i fjol anser kommunen att de statliga pengarna kommit för sent för att göra någon större skillnad.

– Det var fler sökande till våra sommarjobb i år än tidigare. Vi vet inte direkt varför. Vi hade budgeterat för över 400 sommarjobb, men jag tycker ändå 361 är relativt många. Man ska veta att över hundra platser försvunnit på grund av pandemin, säger Lars Sundström, enhetschef vid arbetsmarknadsverksamheterna på Haninge kommun.

Under 2020 låg ungdomsarbetslösheten i landet på 24 procent. I ungdomskategorin ingår dock personer från 15 till 24 år.

Många av dessa studerar på heltid utan att söka jobb.