Det var en solig sensommardag i september som Mitt i rullade fram till den lilla röda ladan i Täby där Kyrkbyns Musteri i fjol slog upp dörrarna. Direkt inne på parkeringen möttes man av backar på backar fyllda av gröna och röda äpplen som stod och väntade på att bli must.
Vid dörren stod Jeanette Hagman, som tillsammans med sin man Rickard startat musteriet på tomten där de bor. Med ett brett leende visar hon det lilla rummet som vid första intryck nästan såg ut som ett labb, inte så konstigt heller med Jeanettes bakgrund inom att bygga laboratorier.
Första steget, här tvättas äpplena innan de går mot krossen.
Mikael Andersson
Hög efterfrågan bland grannar
Paret har gjort must sedan 2016 men då bara för vänner och familj, efter mycket efterfrågan bestämde de sig i september förra året för att ge en större satsning ett försök. I facebookgrupper lade de ut frågan om intresse fanns och det tog inte lång tid innan folk hörde av sig.
– Det blev en väldig skjuts i fjol, alla musterier hade fullt och därför var det viktigt för folk att kunna musta sin äpplen, säger Jeanette.
En kross maler ner äpplena till mer hanterbara bitar.
Mikael Andersson
Hur musten smakar hänger helt på äpplena.
– Det är äpplena som styr allting. Det är också lite roligt att jobba med det här, du vet aldrig hur en batch blir från en till en annan. Sommaräpplen är mer syrliga och mot vintern blir de allt mer mustiga och mörka.
I hydropressen pressas saften långsamt ut. Försiktighet gäller, högt tryck kan spruta ner hela rummet.
Mikael Andersson
Hållbarhet och att ta vara på det som finns i trädgården är viktigt, berättar Jeanette. Den tanken genomsyrar hela konceptet, det finns minimalt med eldrivna maskiner och på den gamla ladans tak har solceller satts upp.
– Det är det jag tycker är viktigt, att man verkligen kan använda de resurser man har och tillverkar mat av det istället för att slänga.
Ingen äppelsäsong i år
Den varma sommaren tror Jeanette har gjort äpplena mindre och att de kommit senare på säsongen.
– I fjol var det många som kom med över 100 kilo äpplen. I år är det vanligt med ungefär 50 kilo. Men allt över 15 går bra att musta.
Den solcellsdrivna pastören hettar upp musten till 80 grader för hållbarheten.
Mikael Andersson
När äpplena till sist är tvättade, krossade, pressade och saften pastöriserad hälls det upp i flaskor eller bag-in-box lådor som man sedan kommer och hämtar.
Medan musten stod och droppade färdigt från hydropressen vid vårt besök inne i ladan pratade Jeanette om eventuella framtidsplaner.
– Kanske en gårdsbutik är en tanke eller eventuellt ett café, men det blir i framtiden. Just nu vill vi fokusera på musteriet och se till att folk hittar hit.