Hela människan Huddinge-Botkyrka-Salem, som är kyrkornas gemensamma sociala arbete, delar ut julkassar till människor som är i en socioekonomiskt utsatt situation. I år delar de ut matkassar till omkring 70 hushåll, och de får två kassar var.

– Det är två välfyllda kassar per hushåll. Vi packar ner vörtbröd, köttbullar, potatis, julost med mera men ger även ett presentkort så att varje familj kan komplettera med det man själv önskar, säger Harriet Holmgren, volontäransvarig på Hela människan.

Man delar också ut julklappar till barnen, men i år blir det inte färdiginslagna paket.

– I år har vi gjort om ett rum till julklappsbutik med oinslagna gåvor som vi samlat in. Föräldrar som inte har råd att köpa egna presenter har möjlighet att boka in en tid i julklappsbutiken och där själva välja en present till sitt barn”, säger Harriet Holmgren.

Till både matkassarna och julklappsutdelningen har man behövt anmäla sig. I samband med att kassarna delas ut bjuds det på julfika.

Kyrkan hjälper till

Även en del kyrkor delar själva ut matkassar och klappar. Sankt Mikaels församling i Vårby gård delar ut omkring 150 julklappar i år, vilket är mer än man brukar.

– De som kommer på fältfika på måndagar får julklappar för första gången i år, det blir en överraskning, säger Christina Markgren, diakon.

Kyrkan delar också ut matkassar.

– Vi brukar dela ut 30, men det blir 40 i år. Det har varit många familjer som har haft det tufft ekonomisk som tagit kontakt med oss. En del har behövt hjälp med hyran, annars har det varit aktuellt med vräkning. Men nu är våra pengar slut för i år, säger Christina Markgren.