Göteborg

Under det tidiga 2000-talet var då Malmöbaserade David &The Citizens ett av de absolut hetaste indiebanden. Med David Fridlunds öppenhjärtiga texter om sin mamma, som tagit livet av sig efter en lång tids psykisk ohälsa, i kombination med utlevande livekonserter, så letade sig bandet in i mångas hjärtan.

Efter en återförening och sista spelning för Citizens på Malmöfestivalen vände hans liv och med ny luft under flygplansvingarna återkom han till Sverige. 

En intensiv skaparprocess

Numera bor han i Göteborg och har samlat ihop ett gäng av stadens underbara musiker.

Tillsammans med sitt nya band ior – med litet i – och ett nytt självbetitlat album bearbetar sin tid i USA, ett destruktivt äktenskap och flykten därifrån.

Det var den emotionella och fysiska resan som låg bakom en intensiv skaparprocess.

– Jag tog en väska och en gitarr och lämnade ett destruktivt förhållande i slutet på augusti 2022. Inom två veckor hade jag skrivit sex av skivans låtar, i ett kreativt rus jag aldrig upplevt tidigare. När jag skickade dem till några väldigt ytliga musikerkompisar drabbades de alla av den kraft som en poplåt kan ge och bandet ior va skapat, säger David Fridlund.

David Fridlund är tillbaka i Sverige och Göteborg med nya bandet ior.

David Fridlund är tillbaka i Sverige och Göteborg med nya bandet ior.

Pressbild

Indie med tydlig popådra

Bandet spelar någon slags indierock, fast med en tydlig popådra som inte går att undgå. Och musiken David har skapat har alltid varit direkt sprungen ur erfarenheter från hans liv. Så även denna gång.

– Det är enkla melodier där fokus alltid ligger på berättelserna som texterna förmedlar; som dagboksanteckningar, berättelser och tankar om uppbrott, kärlek, livsglädje och eufori. Den stora skillnaden den här gången, förutom att texterna är på svenska, är att det finns en genuin livsglädje över de här låtarna, säger David Fridlund.

Det låter kanske inte riktigt som något annat, men för den som gillar popmusik med nerv och välskrivna texter, skrammel och utsnitslade gitarrmelodier är ior ett välkommet nytillskott på den svenska och inte minst göteborgska musikscenen.

Rock on.