Det var i juni 2020 som Mitt i Bålsta var på plats innanför grindarna till en av infarterna längsmed Kalmarleden.

Vi var där för att se början på de storslagna planer Bista Mälarstad hade för ett område som då endast var ett industriområde, men där ett bygge inletts.

– Det här är gamla St Eriks betongfabrik. Det här tänker vi utveckla till någon form av marin verksamhet. Här håller de på och bygger nu och de är snart klara. Det du ser här nu är en upptagningsramp för båtar, sa Kristin Söraune, på Bista Mälarstad.

Skulle vara klart sedan länge

Målsättningen var att det skulle vara klart någon gång i augusti, september. Nästan två år senare hör en läsare av sig och undrar vad det blev med de planerna, så vi ställde samma fråga till företaget.

– Vi har haft lite problem med konstruktionerna. Det har varit lite svårt att arbeta där. Det är ett område som har svåra markförhållanden då det är mycket lösa lerlager. Vi har bestämt under processen att vi ska förstärka själva båtrampen, säger Roger Altgenug på Bista Mälarstad.

– Det ska bli av, slår han sedan fast.

Krokar arm

Bista Mälarstad kommer att arbeta­ ihop med ett annat företag framöver.

– Vi har krokat arm med Marindepån, som driver flera marina anläggningar, och en duktig operativ förmåga som heter Lars Ålund som är tänkt att driva bolaget som ska ansvara för det marina området, säger Roger­ Altgenug.

– Visionen är cirka 300 båtupptagningsplatser, lika många bryggplatser, båtservice, båtförsäljning, tankstation, möjlighet till aktiviteter­ och förtäring under­ säsong.

En annan anledning till att det stått stilla är att planerna går bortom en marina.

Där finns också konverteringen till bostäder av S:t Eriksområdet.

– Kommunen har inte haft resurser för att prioritera planprogrammet och när man inte vet hur framtidsvisionerna ser ut finns det inga möjligheter för oss att söka bygglov. Det måste trilla på plats först, säger Roger­ Altgenug­.

Strandpromenad

Inom kort tänker företaget ta fram visionsbilder för hela området, men dessa är alltså inte klara ännu.

– I samband med konvertering till bostäder är planen att öppna upp för en fin entré­ till området där man har promenadstigar längs med öppna dagvattendammar ned till Mälaren och sedan en fin strandpromenad genom området.

Det ser sannerligen inte mycket ut för världen från Kalmarleden. Inte heller direkt innanför grindarna. Rostiga rör, baracker och en stor grå byggnad.

Det är helt enkelt ett område för industri, där endast den som kör hela den grusiga backen upp och ner förstår potentialen. De öppna ytorna, skogen och vattnet. Här pågår sedan ett bra tag ett bygge som ska stå klart i höst.

– Det här är gamla St Eriks betongfabrik. Det här tänker vi utveckla till någon form av marin verksamhet. Här håller de på och bygger nu och de är snart klara. Det du ser här nu är en upptagningsramp för båtar, säger Kristin Söraune, på Bista Mälarstad som ligger bakom projektet.

Vad pratar vi för båtar?

– Den här är sex meter bred. Det går inte att ta upp fartyg här, men rätt stora båtar ändå.

Men det är inte industri, utan privatpersoner?

– Ja, det är det vi tänker. Det skulle vara jättetrevligt tycker vi. Vi har förstått att det finns ett behov av båtplatser i Bålsta.

Målsättningen är alltså att det ska vara klart någon gång i augusti, september, men det hänger på att man hittar en operatör som kliver in.

– Annars får vi titta på någon annan lösning, men det är vad vi hoppas på. I framtiden vill vi att man ska kunna tanka här samt ha latrintömning också. Ja, och kanske ett litet fikaställe. Det är ju väldigt vackert här, säger Kristin Söraune.

Samtalar med kommunen

Just läget gör att företagets idéer för området sträcker sig långt bortom en marina, eller båtupptagningsplats.

– Våra framtidsplaner är att vi väldigt gärna vill bygga bostäder här. Det är något som kommunen vet om att vi har lust med och vi har hela tiden en kommunikation med kommunen om det. Det handlar om hur många hus vi får bygga. Det måste vara en viss täthet för att det ska vara lönsamt för oss att slänga ut industrierna, säger Kristin Söraune.

Strandskyddet gör att man aldrig kommer närmare än 100 meter till vattnet, men Kristin och kollegorna ser en stor potential i det faktum att man ändå befinner sig så pass nära Mälaren och det lilla skogsområde som ligger där.

– Vi ser framför oss att det blir en strandpromenad som går bort till Frösundavik.

Att det kan ligga och guppa båtar vid bryggorna nästa sommar är en sak. Att det ska flytta in folk i några bostäder är betydligt mer avlägset.

– Det är helt upp till kommunen och länsstyrelsen till att börja med, men det är som sagt något som vi tittar på inför framtiden, slår Kristin Söraune fast.