Allt började med att Anders Bjerborn ville stanna i Göteborg efter utbildningen till sjökapten. Livet på sjön var svårt att kombinera med familjelivet men han ville fortsätta att arbete inom sjöfart.
– Då kom jag på idén med flotten. Kommunen hade beslutat att vallgraven skulle bli mer levande och de var väldigt positiva till min idé. Sedan tog det två år att bygga flotten nere i Skåne innan jag körde den på havet till Göteborg, säger Anders Bjerborn.
Konceptet går ut på att besökare tar med sig egen mat och dryck samtidigt som de åker runt på flotten i kanalen och lyssnar på trubadurmusik.
– Vi har haft Göteborgstema så det har varit mycket Taube, Håkan och sådär. Vi körde under två års tid och det blev allt mer poppis. Nästan fullbokat hela tiden, säger Anders Bjerborn.
Men så en dag kom polisen. Någon hade anmält musikflotten. Enligt ordningslagen är det olagligt att ha med sig egen alkohol på offentliga tillställningar i stan om man inte har tillstånd för det.
– Det började förra året med att vi fick klagomål från restaurangägare runt om. Besökare till flotten använde restaurangernas toaletter och då tog de kontakt med oss. Då informerade vi Anders (Bjerborn reds. anm) om vad som gäller enligt ordningslagen. Nu i år har vi fått nya anmälningar och även sett själva att det fortsätter så vi har varit i kontakt med Anders igen. Om de inte upphör med alkoholen måste vi polisanmäla, säger Leif Gustafsson som jobbar med tillsyn på polisen i Göteborg.
Anders Bjerborn känner sig lurad. Från att staden från början varit väldigt positiva till projektet sätter man nu stopp.
– Jag har ju på sätt och vis blivit lovad det här konceptet innan jag byggde flotten, säger han.
Varför kan ni inte ha alkoholfria turer?
– Verksamheten har gått ner enormt. Folk kommer till oss firar sina födelsedagar. Då måste man väl kunna få ta sig ett glas vin när man lyssnar på trubadurmusik. Man får inte ha med sig sprit och alla som dricker alkohol måste också ha med sig mat. Hos oss är det ju oerhört kontrollerat utan fylleri. Samtidigt sitter folk helt öppet längs kanalen och super och röker hasch, säger Anders Bjerborn.
Vad händer nu?
– Vi jobbar med tillståndsenheten för att möjligtvis få ett serveringstillstånd men det är jättesvårt. Det finns inga färdiga mallar för barer som rör sig. Det är ett problem för många, säger Anders, som ändå är nöjd med det bemötande han fått från både polisen och tillståndsenheten.
– Polisen har dragit in tillståndet men de ska också ha en eloge. De vill att vi ska få finnas kvar. Både de och tillståndsenheten har varit jättesnälla. Det är bara en väldigt tråkig historia som jag upplever som ren och skär avundsjuka från någon restaurang, säger Anders Bjerborn.
Några dagar efter intervjun med Anders Bjerborn skriver Musikflotten på sin hemsida att det under tiden för förhandling kör turerna med ett annorlunda upplägg genom att ta pauser vid Boulebar och Kungsportsplatsen för de som vill ta ett glas öl eller vin.