Flytt. Skolbarn ska, i den mån det går, flyttas under skollov enligt Migrationsverket. Foto: Eira Desax

Därför får Väsby ta emot så få flyktingar

Av alla kommuner i länet ska Upplands Väsby ordna bostad till minst antal flyktingar från Ukraina. Och de 15 platserna är redan fulla.

  • Publicerad 10:46, 5 aug 2022

Alla femton personer är redan placerade i lägenheter.

Som Mitt i tidigare har berättat övergår nu Migrationsverkets boenden till kommunernas ansvar. Varje kommun har nu fått ett antal ukrainska flyktingars boendesituation att ansvara för.

Hanterbart

För Upplands Väsby kommun har det inte inneburit en hög siffra – kommunen ska ordna boende åt 15 personer.

– Alla femton personer är redan placerade i lägenheter inom kommunen, säger Mikael Kampner, integrations- och arbetsmarknadsstrateg i Upplands Väsby kommun.

Föredelningen baseras på en dialog med länsstyrelser och kommuner, där olika faktorer spelar in. Blanda annat bedöms arbetslösheten och hur många bostäder som finns att tillgå i kommunen.

– Upplands Väsby har historiskt tagit emot många flyktingar vilket också bidrar till den låga volymen, säger Mikael Kampner.

Hanterbart. Mikael Kampner säger att antalet ukrainska flyktingar som tilldelats är hanterbart. Foto: Charlotte Årling

Fler än 15 i kommunen

Gemensamt för nästan alla kommuner är att fördelningstalen är lägre än antalet ukrainare som befinner sig där just nu. Många flyktingar har redan ordnat bostad på egen hand och ingår inte bland de 23 500 som fördelats.

Enligt Mikael Kampner har det pendlat mellan 300 och 350 flyktingar som hittat egen boendelösning hos vänner eller bekanta i kommunen.

– Detta är en helt annan typ av utmaning för kommunerna, om man sen inte kan bo kvar och barnen måste börja i en ny skola i en annan kommun, säger Mikael som ett exempel.

Från det att en kommun har fått namn och personuppgifter på den som ska komma har man 28 dagar på sig att färdigställa en boendelösning. De som tvingas lämna sin nuvarande kommun kan räkna med att flytten går redan i sommar, i första hand till kommuner i närheten.

Migrationsverket. Kön i våras. Hur många ukrainska flyktingar som måste byta kommun är för närvarande oklart. ”Men av de 23 500 som omfattas av fördelningstalen har inte ens hälften av dem kommit till Sverige än”, säger Karl Lindberg. Foto: Stefan Källstigen

Färre än väntat

Migrationsverket har under året räknat ner antalet Ukrainska krigsflyktingar som förväntas söka sig till Sverige. Den senaste beräkningen är 55 000, varav 5 000 tros återvända till Ukraina före årets slut.

Migrationsverket bedömer att något färre än hälften, 23 500, behöver hjälp av kommunerna med att ordna boende.

Kommunerna i Stockholms län får ansvar för 3 581 ukrainska flyktingar.

Antalet platser varje kommun får räknas ut i dialog med länsstyrelser och kommuner, där man utgår ifrån arbetsmöjligheter och hur många bostäder som finns att tillgå.

Visa merVisa mindre

Så många ukrainska flyktingar ska kommunerna ta hand om

Danderyd: 71 (225)

Ekerö: 86 (137)

Järfälla: 85 (446)

Sigtuna: 21 (865)

Sollentuna: 65 (387)

Solna: 155 (332)

Sundbyberg: 71 (306)

Täby: 160 (405)

Upplands Väsby: 15 (343)

Vallentuna: 90 (158)

Vaxholm: 44 (26)

Österåker: 81 (344)

Länet i stort: 3 581 (12 923)

Källa: Migrationsverket. Inom parantes antalet ukrainska medborgare som var inskrivna i mottagningssystemet den 20 juni.

Visa merVisa mindre