Bygglov. I Täby har ansökningarna ökat under pandemin och handläggningstiderna är långa. Samtidigt är personalomsättningen hos handläggarna hög. Foto: T@GE PERSSON

Därför dröjer byggloven i Täby

Täbybor vittnar om långa väntetider för att få bygglov. Pandemin gör att allt fler har passat på att bygga om.

  • Publicerad 11:28, 17 maj 2021

I vanliga fall ligger kötiderna för bygglov på cirka tre veckor. Nu ligger de, enligt uppgift från en som har sökt bygglov, på cirka nio veckor. Enligt plan- och byggloven har de tio veckor på sig för handläggningen.

– Vi har haft stor ökning av ansökningar, säger Stefan Berg, pressansvarig på Täby kommun.

En ökning på 109 ansökningar

Om man jämför de tre första månaderna på året var det 46 bygglovsansökningar 2019 och 75 stycken år 2020. I år det 155 ansökningar.

– Man kan tänka sig att det beror på pandemin. Andra år brukar det vara högt tryck på ansökningar i början av året, men sedan avtar det under semestern. Under pandemin har vi märkt ett högre tryck under hela året, säger Stefan Berg.

Samtidigt var handläggningstiderna långa redan innan pandemin. En Täbybo berättar för Mitt i att de hade en bygglovsansökan 2019 som tog sex månader att handlägga

Ändrade förhållanden

Det finns ingen exakt statistik över vilken typ av bygglov som söks just nu.

– Vanliga ärenden är till exempel altaner. För pooler behövs oftast inget bygglov, men det är viktigt att undersöka vad som gäller, säger Stefan Berg.

Personalomsättningen har varit hög i år på kommunens bygglovsenehet.

– Vi har flera som har slutat och börjat i kombination med en högre sjukfrånvaro.Vi beklagar att vi har längre handläggningstider, men vi har extrapersonal och konsulter för att komma ikapp, säger Stefan Berg.

Kraftig ökning på byggvaruhusen

På K-rauta i Arninge säger varuhuschef Havine Amin att försäljning har ökat sedan pandemins start.

– Man uppgraderar mycket och satsar på hemmet. Resekassan går till renoveringar, säger hon.

– De ska framförallt bygga pool och trädäck, säger säljchef Fredrik Lundqvist.