Inne på restaurangen Rost på Wollmars Yxkullsgatan sitter I-P Gäss, Kling Klanghult och Sunne Dansmörts. Några minuter efter utsatt tid trillar Hank Holmér in.

– Sorry att jag är sen. Jag kommer direkt från Göteborg, så jag är lite jetlaggad.

Tillsammans är de dansbandet Holmérz, som bara sjunger låtar om Hans Holmérs liv och gärningar.

Varför?

– Hans Holmér är en tacksam figur. Palmeutredningen gick åt skogen, men han skänkte rock'n'roll till Sverige. Han hade inte kostym, var lös och ledig och höll i pistoler under presskonferenser, säger sångaren och keyboardisten Hank Holmér, som egentligen heter Ronny Norberg.

Bakom de övriga pseudonymerna gömmer sig trummisen Dan Allinger, basisten Robin Hallgren och gitarristen Björn Trägårdh.

– Det är en nischad nisch, men i det satiriska är vi gravallvarliga. Det här är på riktigt, säger Robin.

Från kaffe till konsert

Under en presskonferens sommaren 2020 meddelade chefåklagaren Krister Petersson sitt beslut att lägga ner Palmeutredningen. Det blev föremål för samtal mellan Dan och Ronny när de satt i en studio på Ringvägen.

– Jag skulle hälla upp kaffe åt Dan och frågar om han vill ha det "Holmér". Det vill säga med mjölk i, så det blir samma nyans som hans skinnjacka, säger Ronny.

Det, kombinerat med att Dan under blöta kvällar alltid återkom till att det vore coolt att ha ett dansband som hette Holmérz, satte en boll i rullning.

Musikalisk biografi

Ronny började gräva i den mytomspunne spaningsledarens liv, läste böcker och intervjuer, kollade klipp och läste hans deckare. Ganska snabbt började låtarna ta form.

Första maj släppte Holmérz så sitt första och självbetitlade album. På det hittas tio svängiga och dansvänliga låtar med namn som Man tänder ett ljus, Holmér om de' och Under min tid på SÄK.

I dem sjunger Hank Holmér om hur det faktiskt känns, innerst inne – om bland annat Palmeutredningen och tiden som ordförande i Svenska Friidrottsförbundet.

Fått genomslag

Holmérz har redan uppmärksammats på dansbandsdelar av nätet, spelats på radio och samlare av dansbandsmusik har hört av sig.

– Senast i morse fick jag ett meddelande från en person som sade att de vanligtvis inte tål dansband, men tyckte vi var suveräna, säger Dan.

– Det Sverige inte vet är att de behöver Holmérz. Det är som när Steve Jobs lanserade iPaden, det var något vi inte visste att vi behövde, säger Robin.

Vykort från en idrottsstjärna

Texten är det första som tillkommer i ny låt, säger Ronny. Som exempel nämner han att han läste att Holmér haft det tufft under utredningen, men så fick han ett vykort från Gunder Hägg där det står "Heja."

– "Jag fick ett vykort av Gunder Hägg", vad kan man göra på det? Heja heja, break a leg rimmar på Hägg. Så börjar man brodera ut texten och ganska snabbt märks det om det håller eller inte.

Tar ut svängarna

Dansband är en ny genre för medlemmarna i bandet, som tidigare lirat rock'n'roll, blues och punk.

– Dansbandskostymen ger oss en anledning för guilty pleasures, ta in lite inspiration från Björn Skifs och ABBA i körer och slingor, säger Robin.

Ämnet är ganska smalt. Vad gör ni, säg, platta nummer fem?

– Platta fem blir inga problem. Platta 25, den kanske blir svårare, säger Robin.

– Det får bli en trippel live-cd. Nej, men det är inga problem med inspirationen. Jag har aldrig varit så här produktiv, säger Ronny.

Vem sköt Palme?

– I Hans Holmérs anda skulle jag säga att PKK-spåret inte är helt utrett, säger Robin.

– Jag svarar som Hans Holmér gjorde på frågan hur nära de var lösningen. "Om mördaren är i lägenheten är vi i trappuppgången," säger Ronny.