Dansläraren i klassisk balett, Roman Rumyantsev, nickar till ackompanjatören.Hon börjar spela på flygeln i ena änden av danssalen i Svenska Balettskolan på Selma Lagerlöfs torg.  Precis som varje eftermiddag har årskurs nio danslektioner och några få ord från Roman Rumyantsev får klassen att röra sig koordinerat genom salen.

Elva elever i årskurs nio, i fronten David Didkovsky Mikadze: Sträckta vrister, symmetriska axlar och höftben, långa nackar.

David Didkovsky Mikadze är enda svensk, och enda nordiska kille, som tagit sig till semifinal i den prestigefyllda balettävlingen Prix de Lausanne som en av 80 dansare från hela världen.

– Det är jättekul även om det inte riktigt har träffat mig än hur stort det är. Jag tror jag kommer lära mig jättemycket av alla andra dansare, säger han och ler.

David Didkovsky Mikadze är femton år och har dansat balett i ungefär sex av dem.  Det var hans mamma som tyckte att han skulle söka till Svenska Balettskolan när han skulle börja fjärde klass, eftersom han gillade att dansa, och när han kom in valde hela hans familj att flytta från Borås till Hisingen. Nu kan David inte tänka sig ett liv utan baletten.

– Baletten betyder mycket för mig. Det är den här obeskrivliga känslan jag får när jag dansar, som inte går att jämföra med något annat. Det är en kärlek och jag vill att min framtid ska vara på scenen.

Prix de Lausanne, den tävling för dansare mellan 15 och 18 år som hålls i Lausanne i Schweiz varje år, ökar Davids chanser att nå sitt framtidsmål.

Svenska Balettskolan i Göteborg har bara kommit till semifinal tre gånger under de snart femtio år som Prix de Lausanne har funnits. Skolans konstnärlige chef, Sebastian Michanek, är en av de elever som gick vidare. Han kom till final för 17 år sedan och vittnar om hur tävlingen öppnar dörrar till den internationella balettscenen.

– Det öppnar hur många dörrar som helst. Alla som kommer till Lausanne blir exponerade för fina skolor och kompanier. Är man då i juniorklassen, som David, så är alla gymnasieskolor i världen där för att hitta elever till nästa år. Deltagarna får erbjudanden om att gå på olika skolor och det gissar jag att han också kommer få, säger Sebastian Michanek.

Det var flera år sedan Svenska Balettskolan i Göteborg valde att delta i tävlingen sist.

– Vi skickar bara de elever som har den tekniska mognad i dansen som krävs, säger Sebastian Michanek. Och man ser på David att han har det.

I danssalen gör David och hans klasskompisar övningar vid barren som löper längs med salens spegeltäckta vägg. Snart ska de repetera Nötknäpparen, den helaftonsbalett som skolan sätter upp på Lorensbergsteatern helgen innan julafton, där David Didkovsky Mikadze har huvudrollen.

Davids dröm är få gå på The Vaganova Academy of Russian Ballet i St Petersburg. Han hoppas att skolan är i Lausanne och tittar när tävlingen går av stapeln i februari.

– Jag hoppas att jag kan få ett erbjudande från dem, men annars får jag söka till andra skolor, säger han och rycker försynt på sina muskulösa axlar. Oavsett så har jag inte varit med om någonting så här stort förut. Jag försöker bara jobba så hårt jag kan och se vart jag kommer. Och än så länge har det gått bra i alla fall.