Danish Sial växte upp med en pappa som saknade luktsinne och ständigt hade ont i fötterna. Då förstod han inte varför, men som vuxen begrep han. Hans pappa, Din Chaudry Sial, led av sviterna efter tortyr i en fängelsecell i Pakistan. Nu har han satt sin fars historia på pränt, i bokdebuten ”Samvetsfången”.

– Jag vill få människor att förstå att kampen för frihet och demokrati kan kräva personliga uppoffringar och inspirera människor att intressera sig för de här viktiga frågorna, säger Danish Sial.

Mitt i träffar Danish Sial på ett kafé i närheten av Telefonplan. Det är här han bor och det är här, i Midsommargården, han ska berätta om sin bok vid ett författarsamtal den 29 mars.

En bok som spänner över flera decennier och världsdelar, med start i Indien 1943. Det var där hans pappa föddes i en familj med muslimskt påbrå. Några år senare tvingades de därför fly till det nybildade Pakistan, där Din växte upp till en politiskt medveten ung man som demonstrerade mot militärregimen. Därav hans första flykt.

– Polisen misshandlade ihjäl en professor men skyllde på min pappa som sedan hotades till livet. Han kunde inte vara kvar i Pakistan. Likasinnade smugglade honom till Sovjet, där han togs emot med öppna armar, berättar Danish Sial.

Son och far – Danish Sial och Din Chaudry Sial Danish.

Son och far – Danish Sial och Din Chaudry Sial Danish.

Johanna Hanno

Kastades ut ur Sovjet

Men Sovjet var inte det kommunistiska paradis som Din Chaudry Sial först trodde. När han fick upp ögonen för förtrycket blev han dissident även där. Droppen var den sovjetiska invasionen av Tjeckoslovakien 1968. Då demonstrerade han på Röda Torget i Moskva.

– Han kastades ut ur Sovjet och kom till Sverige 1969. Det var här jag och mina syskon föddes och växte upp, i en villa i centrala Huddinge. Det var en uppväxt präglad av politik. Pappas budskap var att vi alltid skulle uttrycka våra åsikter – annars hade de inget värde, säger Danish Sial.

Greps i Pakistan

Men en händelse har pappan svårt att prata om än i dag. 1982 greps han under ett besök i Pakistan och kastades in i en fängelsecell. Där han torterades i över 80 dagar, anklagad för fientlig verksamhet mot regimen. Regimen kände bland annat till att han grundat Svenska Pakistankommittén och hade en bild av honom från en demonstration på Sergels torg.

– Min mamma kämpade hårt för att få honom fri och fallet fick en enorm uppmärksamhet, på högst politiska nivå i Sverige. Jag har gått igenom mycket material – olika dokument. tidningsartiklar och en tjock Amnestyrapport om hans fall. Det är tung läsning, säger Danish Sial.

Vill skapa känslor

Till sist frigavs han, och kunde återvända till Sverige. Några år senare föddes Danish, yngst av tre syskon. För honom är det viktigt att lyfta fram sin pappas historia.

– Han ser själv inget märkvärdigt med sitt liv och skulle aldrig skriva ner sin historia själv. Därför har jag gjort det. Jag valde en skönlitterär form eftersom jag inte bara ville berätta om hårda fakta. Jag ville skapa känslor.