Snart börjar en talkshow i SVT som ska reda i frågan. Om hur det är att vara förälder till ett barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

Talkshowen heter ”Superföräldrar” och leds bland annat av Danderydsbon och överläkaren i psykiatri Lotta Borg Skoglund. Sedan 2018 driver hon kliniken Smart Psykiatri i Mörby, där vi träffar henne för en intervju.

– I programmet bjuder vi in föräldrar och barn, som ju är experter på sina egna liv. Vi lyssnar på deras berättelser, och tanken är att jag som programledare hjälper till att reflektera över det de berättar.

Samlingsdiagnos

Programmet ska visas i SVT och handlar om hur det är att vara barn, vuxen eller en familj där det finns en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF).

En NPF-diagnos är ett samlingsbegrepp för diagnoser som adhd, add, autism, språkstörning eller ocd (läs faktaruta).

Cirka ett av tio barn får en diagnos idag. De som inte får rätt stöd löper ungefär 20 gånger högre risk att hamna i alkohol- eller drogproblem i tonåren, berättar Lotta Borg Skoglund.

– Diagnosen är inte en sjukdom. Det är inte något som skiljer en person som har adhd, från en annan om vad man längtar efter i livet, tycker eller tänker, säger hon och tillägger:

– Det här är personer som har ett annat livspussel än personer utan en diagnos, och det kan kräva mycket energi att leva med.

Det första avsnittet (av tio) heter ”Diagnosen” där man får höra föräldrar berätta om hur livet ställdes på ända. Detta efter att de fått en förklaring (alltså en diagnos) på det som kändes svårt.

Öka förståelse

Lotta Borg Skoglund menar att det finns en viss oförståelse kring diagnoserna från omvärlden. Vilket kan leda till lidande, frustration – och att resurser från samhället läggs på fel saker.

En sådan enkel sak som att lyssna kan göra mycket, menar hon. Tanken är att programmet ska hjälpa till med det.

– Det kan låta flummigt, men det är nyckeln till allt. Det är faktiskt ett ganska trösterikt budskap som ett svar på vad som behövs. Du måste inte vara expert, du behöver bara lyssna, så att de här människorna känner sig sedda och förstådda.

Den 7 april sänds det första avsnittet.