Positivt. Danderyds kommun ett historiskt bra resultat för 2020, berättar ekonomichefen Björn Wallgren. Foto: Mikael Andersson/Erik Somnäs (kollage)

Danderyds kommun gick 196 miljoner plus

Skattehöjningar och besparingar i Danderyd har tagit kommunen en bra bit ur den ekonomiska krisen som nådde ett högvattenmärke under 2019, visar årsredovisningen för 2020.

  • Publicerad 17:36, 21 apr 2021

Årsredovisningen för Danderyds kommun visar ett plusresultat på 196 miljoner kronor.

Detta efter den ekonomiska krisen under 2019 som ledde till en ovanligt stor skattehöjning på 1,40 kronor och ett besked om besparingar på cirka 60 miljoner.

Kommunens ekonomichef, Björn Wallgren, menar att det är historiskt.

– Vi har tidigare ökat våra kostnader med nästan motsvarande 80 miljoner kronor årligen. Under 2020 har vi i stället minskat verksamhetens nettokostnader med cirka 50 miljoner. Det har inte Danderyd gjort på länge så det får man anse som historiskt för Danderyds kommun, säger han.

Efter krisen – sänker skatten

I oktober förra året kunde den politiska majoriteten meddela att man planerade en skattesänkning inför budgeten 2021.

Detta efter flera besparingar under det gångna året för att lösa de ekonomiska problemen, bland annat minskningen av skolplatserna i Djursholm, nedläggningen av fritidsgårdar och andra besparingar.

Klubbat: Danderyd tar bort den kommunala hemtjänsten

Socialdemokraternas gruppledare, Jenny Åkervall, kritiserade förslaget om att sänka skatten igen.

– Det är nästan stötande att gå ut med att man vill sänka skatten i det här läget, när man precis genomfört kraftiga besparingar som slagit stenhårt mot kommunens alla verksamheter, sa hon då.

Hård S-kritik efter besked om skattesänkning: "Nästan stötande"

Ekonomichefen: Skattehöjning nödvändig

Den 10 maj lyfts årsredovisningen vid kommunfullmäktige i Danderyd.

I och med plusresultatet för 2020 har ungefär 46 miljoner kronor i banklån kunnat amorteras och merparten av underskottet på nära en kvarts miljard kunnat regleras, visar årsredovisningen.

Återstoden av underskottet väntas vara löst efter 2021.

Björn Wallgren har varit ekonomichef för Danderyds kommun sedan 2018 och förklarar att återhämtningen efter krisen beror på flera saker:

Den nya ekonomiska styrningen i kommunen, generella besparingar, framförallt inom kommunledningskontoret och för tekniska kontoret – och skattehöjningen.

Hur viktig var den?

– Det var nödvändigt för att reglera vårt ackumulerade underskott, som var närmare en kvarts miljard kronor. Det tar man inte igen genom att bara göra besparingar i en kommun.