Nu stoppar Danderyds kommun besöken till alla fyra bibliotek; Mörby centrum, Stocksund, Enebyberg och Djursholm. Detta med anledning av regeringens förbud mot allmänna sammankomster på över åtta personer och FHM:s nya råd.

– Det är jättetråkigt, så klart, att behöva stänga lokalerna. Men det är också nödvändigt, i det läget vi är, säger bibliotekschefen Jacob Wennbom Åström.

– Vi ställer oss till hundra procent bakom beslutet.

Från och med torsdag stängs lokalerna för allmänheten. För att lässugna Danderydsbor ska kunna fortsätta låna böcker kommer dock alla bibliotek erbjuda utlämning av böcker och annan media.

Sedan innan har Mörby centrum stängt för att minska risken för smittspridning. Där har man erbjudit en take away-service av böcker.

– Det har fungerat väl. Nu kommer de andra biblioteken att arbeta likadant, säger Jacob Åström Wennbom.

Utöver utlämning vid ingångarna till biblioteken ser de även över andra lösningar, berättar bibliotekschefen. Under året har biblioteken erbjudit hemleverans både via bil och till fots, vissa dagar i veckan.

En lösning man ser över nu för att göra biblioteket ännu mer tillgängligt.

– Ja, absolut det gör vi. Det mesta vi erbjuder när lokalerna har öppet försöker vi erbjuda i någon variant även nu.

Vad är det man inte kommer att kunna göra nu?

– Ha tillgång till att ensam sitta vid en dator på biblioteken.

I veckan togs ordförandebeslut i frågan, av Robert Nibelius (M) vid kultur- och fritidsnämnden, om att stänga biblioteken. Ännu är det oklart hur länge det kommer att gälla.

Även Robert Nibelius berättar att bibliotekens tillgänglighet ses över under pandemin.

– Vi ska utvärdera fler sätt att låna ut böcker på, som skulle kunna komplettera take away-lösningen som vi nu har.