Nyligen presenterade Svenskt Näringsliv sin årliga undersökning av företagsklimatet i Sverige.

Inte helt oväntat hamnar Danderyd högt upp på listan i år igen, med plats fyra. Ett litet tapp från fjolåret då man seglade upp på på sin bästa placering hittills, plats två.

Kommundirektör Johan Lindberg är dock glad över resultatet.

– Toppresultatet visar ändå att vårt arbete bär frukt. Mycket handlar en om nära dialog med våra lokala företrädare, där det brottsförebyggande arbetet har betytt mycket och där vi gått upp ett antal pinnhål, säger han.

Sämst är man i kategorierna ”Kommunens information till företagen” och ”Dialog mellan företag och kommunens beslutsfattare”, tycker de 129 av 400 företag i Danderyd som svarade på enkäten.

Vad beror det på?

– Jag tror att en anledning är att kanalerna under pandemiåret sett annorlunda ut. Vi har inte kunnat ha fysiska möten, och inte haft digitala frukostmöten som andra kommuner. Det är något vi kan fundera på om vi kan arbeta annorlunda med, säger Johan Lindberg.

I kommunens pressmeddelande kommenterade Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande, de senaste resultaten.

”Resultatet är ett kvitto på att den resa vi påbörjat gett effekt. Men vi nöjer oss inte här, vår ambition är att Danderyd ska vara Sveriges bästa grogrund för nya företag” säger hon i ett uttalande.

Bäst är Danderyd i kategorierna ”Tillgång på medarbetare med relevant kompetens”, ”Marknadsförsörjning”, ”Jobb i kommunen” och ”Företagsamhet”.