Har vårkänslorna börjat komma?

– Gud, ja! säger Henrika Paulsrud med ett stort leende på läpparna och trädgårdshandskarna på händerna..

– Snart ska vi ned med fröna i jorden, tillägger hon.

Verksamhetschef Malin Wiberg kommer upp i backen med en flätad brödkorg som är full med nässlor som har plockats runt odlingslandet.

Samordnare Mia Håkansson, som har mest erfarenhet från snittblomsodling, Henrika Paulsrud och Malin Wiberg räknar upp allt man kan göra på nässlor. Té, soppa, paj... Listan är lång.

– Vi ska ta till vara på allting, säger Malin.

Självförsörjande

Mindme flyttade in på Berga gård 2020 med målet att skapa en självförsörjande plats med fokus på hållbarhet, gemenskap och byggnadsvård.

– När vi flyttade hit så föll alla pusselbitarna på plats, säger Malin Wiberg.

Ska odla jordgubbar

Till årets odlingssäsong har de förberett ett 800 kvadratmeter stort odlingsland.

Det ska göra gården självförsörjande, sysselsätta och utbilda.

– Vi började med odlingen förra året. Då lagade vi vegetarisk mat i stort sett hela året. Och så kunde man ta med en matkasse hem varje vecka, berättar Malin Wiberg och räknar upp grödorna de sådde: Zucchini, pumpa, majs, bönor, blommor.

I år ska det också bli jordgubbar, tomater, örter, kryddor, snittblommor. Nästan allt som går att odlas, ska odlas.

Tjälen har börjat släppa när Mitt i är på besök. De sista delarna av inhägnaden har satts upp. Förberedelserna har inneburit stora laster med odlingsjord och flis och mycket handarbete: Hackning och grävning.

– Vi har gått många gånger upp och ner för backen med skottkärran, säger Emil Sieurin.

Emil Sieurin, Henrika Paulsrud och Malin Wiberg i deras 800 kvadratmeter stora odlingsland.

Emil Sieurin, Henrika Paulsrud och Malin Wiberg i deras 800 kvadratmeter stora odlingsland.

Stefan Källstigen

Olika bakgrunder

De visar runt inne på Berga gård.

Några av gårdens "bönder" har precis inlett sin lunchtimmen. Några sitter i sina arbetsrum där det bland annat skapas konst.

Alla på gården har olika bakgrunder. Socialt och erfarenhetsmässigt. En del arbetar här flera dagar i veckan, andra någon enstaka gång.

Mia Håkansson bakgrund inom plockblomsodling kommer till användning i det nya odlingslandet.

Mia Håkansson bakgrund inom plockblomsodling kommer till användning i det nya odlingslandet.

Stefan Källstigen

Henrika Paulsrud ser till att plantorna växer som de ska.

Henrika Paulsrud ser till att plantorna växer som de ska.

Stefan Källstigen

Fridfullt

Emil Sieurin skapar både konst och är programmerare. Att få vända jorden i landet en förmiddag är uppiggande, säger han.

– Det är fridfullt och lugnande, att få jobba lite med kroppen. Man känner att man har varit till lite nytta.

Vi frågar om han har något favoritgröda från i fjol.

– Squaschen, tror jag. Störbönorna också, säger han.

Öppnar butik

Till hösten hoppas de öppna gårdsbutiken. Målet nu är att hinna med allt, berättar gruppen.

– Det är utmaningen, och att alla ska dra åt samma håll, säger Malin Wiberg och tillägger:

– Men vi siktar på skördeperioden. Om vi inte hinner öppna tills dess, då får det bli till jul.

Till hösten hoppas de öppna den nya gårdsbutiken. Där ska allt mellan himmel och jord från odlingslandet säljas.

Till hösten hoppas de öppna den nya gårdsbutiken. Där ska allt mellan himmel och jord från odlingslandet säljas.

Stefan Källstigen