En andel på 7,9 procent av bilarna i Danderyd är numera elbilar. Detta enligt en kartläggning av Kvdbil, en typ av blocketsajt för bilar. Högst i landet. Samma siffra i länet beräknas till 4,2 procent.

Där det finns mer pengar köps det fler elbilar, menar Daniel Odberg, försäljningschef.

”Vi kan konstatera att det finns ett starkt samband mellan hög medelinkomst och elbilstäthet. Detta är inte förvånande med tanke på de tidigare höga priserna på elbilar. Nu ser vi dock en utveckling där allt fler elbilsmodeller kan konkurrera prismässigt med fossilbilar, samtidigt som utbudet av prisvärda alternativ på andrahandsmarknaden växer i rask takt” säger han.

I hela Stockholms län beräknas det finnas över 35 000 elbilar, för tillfället. Ungefär 14 000 av dessa ska ha köpts in under fjolåret – en ökning med 65 procent, år till år. En stor andel uppges ägas av bilhandlare, biluthyrare och liknande.

Längst ner på listan i Stockholms län ligger Norrtälje där 3,3 procent är elbilar. Till antalet är de dock fler i Norrtälje än i Danderyd, 1 075 stycken jämfört med 963. Sämsta länet i Sverige är Värmlands län där 2,1 procent är elbilar.