Konsten byts nu ut på t-banestationerna Slussen, Fridhemsplan, Gärdet, Zinkensdamm, Skanstull och Odenplan, i det som på regionspråk kalla konstväxling.

Konsten på dessa stationer, plus på Mariatorget, byts ut regelbundet. På Mariatorget finns redan nu Erik Gustafssons fotoserie "Pause Between Thought and Action", som får vara kvar ännu ett år.

Teckningar på Slussen

Först ut att få ny konst är annars Slussen, där Vidar Franckes svartvita teckningar av robotar monterats på nätterna den senaste veckan.

– Det blir helt fantastiskt. Konstverken sätts upp mellan reklamen, säger Carin Fahlén, kommunikatör vid regionens kulturförvaltning.

Fredagen den 14 oktober ska all konst vara uppe, för då är det invigning. Den äger rum på station Gärdets plattform klockan 13, och är öppen för allmänheten.

Känd konstnär

På Gärdet ställs verk av Ulla Wiggen ut, det är 20 bilder från ett konstnärskap som pågått i 60 år.

Hon är är internationellt uppmärksammad och medverkade till exempel i år i den 59:e Venedigbiennalen med verket "Radar" som nu är ett av dem som kommer att finnas på Gärdet under det kommande året.

Vernissagetur

Alla konstnärerna kommer att vara med vid invigningen, och även på den "konståkning" som sker efteråt, en vernissagevisning på räls, världens längsta vernissage enligt kulturförvaltningen. Även här kan allmänheten delta, under förutsättning att de har löst SL-biljett.