Göteborg

Den 12 februari 2024 kommer för evigt att vara ett mörkt datum i Göteborgs historia.

Med bara ett par månader kvar till öppningen totalförstördes Lisebergs nästan färdigbyggda vattenvärld Oceana i en kraftig brand.

En person, en byggledare, miste livet i den svåra eldsvådan.

Nöjesparken gick tidigt ut med att intentionen var att Oceana skulle byggas upp igen och den 18 juli fattade styrelsen det formella beslutet.

– Vi känner idag att vi har tillräcklig kunskap för att kunna fatta ett beslut om återuppbyggnad av Oceana, samt om fas 1 av färdigställandet. Utifrån de scenarier Liseberg har tagit fram, finns egentlig inget alternativ till en återuppbyggnad. Detta gäller både för Liseberg som verksamhet, och Göteborg som besöksdestination, säger Kurt Eliasson, styrelseordförande på Liseberg i ett pressmeddelande.

Brandtragedin. Det var den 12 februari i år som Lisebergs nästan färdigställda vattenvärld Oceana drabbades av en våldsam brand.

Brandtragedin. Det var den 12 februari i år som Lisebergs nästan färdigställda vattenvärld Oceana drabbades av en våldsam brand.

Dino Soldin

Brandorsaken inte klarlagd

Bolagets utredningar har visat att det är mer ekonomiskt att färdigställa Oceana än att riva och starta om med ett alternativt projekt.

Kommer då den nya vattenvärlden att bli exakt likadan som den ursprungliga? Svaret är nästan. Vissa förändringar kommer det att bli, även om utgångspunkten är densamma.

Exempelvis kommer Liseberg att byta teknologi när det gäller de större vattenattraktionerna.

Vidare, trots att det i nuläget inte går att konstatera brister i Oceanas brandskydd, kan det bli aktuellt med vissa förändringar även här, särskilt under byggtiden.

Brandorsaken är ännu inte fastställd och utredningarna pågår fortfarande. Först nästa vår beräknar haverikommissionen att kunna presentera vad man kommit fram till.

Måste bryggfinansieras

Fram till dess att brandorsaken slutgiltigt fastställts och klarhet nåtts i förutsättningarna för ersättning behöver projektet bryggfinansieras.

Den första fasen, som omfattar projektering, planering samt nödvändiga avtal om leverans av vissa tidskritiska projektelement finansieras genom omprioriteringar av Lisebergs investeringar, existerande kassaflöde och upplåning.

Den andra fasen, som omfattar större delar av produktionen, kan eventuellt kräva bryggfinansiering av ägaren Göteborg Stadshus AB, varför frågan kommer hemställas till Kommunfullmäktige.

– Vi har goda förhoppningar om att få täckt kostnaderna till en återuppbyggnad av Oceana, men processen är komplex och lång, kanske flera år, säger Kurt Eliasson.

Den nya vattenvärlden beräknas preliminärt att stå färdig under 2026.