P-huset i Råcksta kommer att erbjuda flest sommarparkeringar. Foto: Most Photos

Då intar innerstan parkeringarna i västerort

Bli inte förvånad om du ser bilar stå länge på en och samma plats i sommar. Stockholm Parkering satsar på att erbjuda innerstadsbor sommarparkeringar utanför tullarna redan 1 maj. Nästan hälften ligger i västerort.

  • Publicerad 11:52, 26 mar 2021

Stockholm Parkering och Stockholms stad började med sin satsning på sommarparkeringar 2016. Då handlade det bara om drygt 200 parkeringar. Sedan dess har erbjudandet utökats kraftigt till drygt 1 700 parkeringsplatser och i år drar det dessutom i gång rekordtidigt – redan den 1 maj.

Det hela hänger ihop med öppningen av stadens sommargator som även de drar igång tidigare än förra året. Detta innebär att en del parkeringsplatser försvinner i innerstan.

Sommarparkering innebär att parkeringsplatser erbjuds till ett lägre pris än vanligt och under längre tidsperioder, vilket ska göra det möjligt att ställa bilen under semestern.

Nästan hälften i västerort

När det kommunala bolaget Stockholm Parkering letade efter nya parkeringsplatser att erbjuda innerstadstadsbor hittade man 833 stycken, nästan hälften alltså, i Bromma, Vällingby och Hässelby. Allra flest finns i P-hus Råcksta där 276 platser erbjuds som sommarparkeringar.

– Många p-platser hittar du vid våra stora infartsparkeringar. Det finns några sådana i västerort och det är en förklaring till en tyngdpunkt i västerort. Sedan ska parkeringarna ha låg beläggning men ändå vara lätta att ta sig till och från kollektivt, säger Christian Rockberger som är vd på Stockholm Parkering.

Finns det risk att pendlare blir utan infartsparkering?

– Nej, men det finns några fall där vi såg den risken och de parkeringarna är inte med från 1 maj.

Priset för sommarparkering varierar mellan 20 till 50 kronor om dagen. Priset för samma platser andra tider på året ligger mellan 30 till 120 kronor.

Vem som helst kan köpa sommarparkering, men erbjudandet marknadsförs till innerstadsborna. Enligt Stockholm Parkering verkar dock västerortsborna ta innerstadsbornas långtidsparkerande bilar med ett stoiskt lugn.

– Vi har inte fått några frågor om de här bilarna, säger Christian Rockberger.

Hit kommer innerstadsbornas bilar

Blackebergs BP: 35 platser

Hässelby IP: 60 platser

Islandstorgets infartsparkering: 69 platser

Johannelundstoppens infartsparkering: 75 platser

P-hus Råcksta: 276 platser

Rondellparkeringen i Vällingby: 40 platser

P-hus Åkeshov: 184 platser

Vällingby P-Däck: 94 platser

Källa: Stockholm Parkering

Visa merVisa mindre