Hasselträden i Stockholm har blommat sedan i februari och så fort det blir soligare väder och mer uppehåll kommer de få sällskap av alarna. Redan nästa vecka kan det bli höga halter.

– Klibbalarna är på gång och kommer blomma snart. Peaken kommer nog om någon vecka, säger Pia Östensson, biolog vid Naturhistoriska riksmuseet som har sajten pollenrapporten.se

Efter det gör almarna och sälgarna entré i Stockholmsluften. Men just de träden är det inte lika många som är allergiska mot som björk och al.

– Dessutom har almbeståndet minskat kraftigt på grund av almsjukan, säger Pia.

Mer björkpollen i år

I slutet av april kommer det pollen som de flesta allergiker bävar mest inför – björk – och det här året väntas bli värre än föregående.

– Förra året hade vi många dagar med höga halter björk, men inga med mycket höga.

Pia Östensson vill inte kalla det ett "extremår" men framhäver att det kommer bli en del dagar med mycket höga halter björkpollen i år.

Långdragen historia

När kan man andas ut då? Björkpollensäsongen är vanligtvis kort och intensiv. Men så många som 80 procent av de som är allergiska mot björk känner även av ekpollen och det är en betydligt mer långdragen historia.

– Många tänker att "nu minskar ju halterna och jag är ändå allergisk. Det tar aldrig slut".

Värst är det kanske ändå för gräsallergikerna. Gräset börjar blomma i mitten av maj och dess pollen finns i luften tills snön kommer.

– Toppen kommer någon gång vid midsommar.

Sist kommer gråbo, som brukar ge besvär under juli-september.