Full fart framåt. Cyklister från åtta länder var förra veckan med i tävlingen Stockholm Cyclocross Weekend i Täby park. Foto: Peter Sandberg

Cykeleliten möttes i stor tävling i Täby

Förra veckan genomförde Mtb Täby en stor cykeltävling på banan i Täby Park. Trots att det inte var någon publik medverkade flera stjärnor.

  • Publicerad 11:25, 21 okt 2020

För femte året i rad genomfördes den tävlingen Stockholm Cyclocross Weekend på Täby park. Med i tävlingen medverkade såväl ungdomar som internationella stjärnor från åtta länder, bland annat Belgien, Norge och Frankrike.

– De flesta cykeltävlingar har ställts in både i Sverige och Europa därför är vi oerhört glada att vi kunde få till en tävling, säger Ola Warrén tävlingsledare i MTB Täby.

Tävlingarna var anpassade efter gällande restriktioner och för att minska risken för smittspridningen var det stängsel runt hela området, det var max femtio personer i startgrupperna, ingen publik och nybörjarklasserna togs bort för att skapa luckor mellan klasserna. Trots det var det fler cyklister som medverkade i år än förra året.

– Det var 208 cyklister som tävlade trots färre klasser. Det är ett gott betyg för banan och för oss som klubb med så många deltagare trots restriktionerna, säger Ola Warrén.

Tävlingar viktiga för ungdomar

Tanken var att klubben i somras skulle anordna SM i grenen mountainbike-sprint men på grund av corona fick de ställa in den tävlingen. Att det ändå blev en tävling i år menar Ola Warrén är bra, speciellt för de unga cyklisterna.

– Vi märker av ett minskat deltagande bland åldrarna 13 till 16 år då det i dagsläget inte finns så många tävlingar. Det är viktigt att ha tävlingar så att ungdomar inte tappar motivationen utan fortsätta med sporten, säger han.

Täby park satsar på ny cykelcrossbana: ”Det känns helt naturligt”

Cykelcross är en av grenarna inom cykelsporten. Cykel som man använder är en blandning mellan en mountainbike och en landsvägscykel. Däcken är breda, hjulen, växlarna och bromsarna är stryktåliga.

Själva tävlingen, Täby Park Cykelcross, går ut på att man åker flera varv på en bana som är mellan två till tre kilometer. På banan finns fler olika underlag så som grus, lera och gräs. Det finns även flera hinder längst vägen som tvingar cyklisterna att hoppa av cykeln och ta sig över hindren. Därför är cykeln lätt.

Klubben byggde med hjälp av kommunen den nya banan 2019 och avtalet sträcker sig fram tills 2022. Men MTB Täby hoppas på att de ska få finnas kvar i Täby park och att evenemanget ska växa ytterligare.

– Vi har stora förhoppningar att banan och tävlingen ska få finnas kvar. Det flyttar in fler och fler människor till Täby park och vi tror att det i framtiden kan bli en folkfest som det är på cykelcross- tävlingar i Belgien och Nederländerna, säger Ola Warrén.

Svår terräng. Det är inte en lätt bana att ta sig igenom, cyklisterna möts av lera, grus och ett antal hinder. Foto: Peter Sandberg

Fick stöd från kommunen

MTB Täby fick 2019 60 000 kr i bidrag från Täby kommun samt 120 000 kr från Stockholms idrottsförbund. Pengarna änvändes till att bygga den nya banan och på ungdomssatsningar.

Vill man testa på sporten kan man höra av sig till klubben. Är man medlem kan kan även få hyra en cykel under en period.